Întâmpinarea Domnului 2023. Ce nu e bine să mănânci pe 2 februarie. Alimentul care este complet interzis

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 02 feb 2023, 08:16

Întâmpinarea Domnului pică pe 2 februarie 2023

Sursa: Pexels.com

Întâmpinarea Domnului este sărbătorită de creștinii ortodocși pe data de 2 februarie. Ce aliment nu se consumă în această zi și ce alte tradiții și obiceiuri se respectă?

Întâmpinarea Domnului pică în fiecare an la fix 40 de zile de la momentul Nașterii Domnului.

Astfel, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce roșie pe data de 2 februarie. Ce nu se mănâncă în această zi? 

Ce nu e bine să mănânci de Întâmpinarea Domnului 2023? 

De fiecare dată când în calendarul creștin ortodox sunt sărbători importante, credincioșii țin cont de tot felul de tradiții, obiceiuri și superstiții. Astfel, pe data de 2 februarie, atunci când este prăznuită Întâmpinarea Domnului, există superstiția potrivit căreia credincioșii nu au voie să consume miere.

În tradiția populară, sărbătoarea Întâmpinării Domnului aduce în centrul atenției ursul, un animal de care se leagă foarte multe obiceiuri. Se spune că cei care mănâncă miere pe 2 februarie vor avea parte de ghinion în următoarea perioadă, acest lucru fiind considerat o ofensă la adresa muncii ursului.

De Întâmpinarea Domnului 2023 nu există alte restricții alimentare, având în vedere că sărbătoarea nu pică într-o zi de post. 

Citește și: Ce este bine să dai de pomană de Întâmpinarea Domnului? Este sărbătoare mare pentru români

Întâmpinarea Domnului 2023, tradiții, obiceiuri și superstiții 

Pentru că ursul este în centrul atenției, foarte multe tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Întâmpinarea Domnului fac referire la acest animal. Se spune că în funcție de cum se va comporta ursul în această zi, oamenii pot intui cum va fi vremea în perioada următoare.

Astfel, dacă ursul iese din bârlog și afară este soare, acesta se va speria de umbra lui și va fugi înapoi, ceea ce înseamnă că iarna se va prelungi cu cel puțin 6 săptămâni. Dacă este înnorat și ursul nu reușește să își vadă umbra, acesta nu se va întoarce în bârlog, semn că primăvara este din ce în ce mai aproape. 

În trecut, oamenii obișnuiau să respecte un adevărat ritual de Întâmpinarea Domnului, sărbătoarea fiind cunoscută și sub denumirea de Ziua Ursului. Se credea că pentru a fi protejați de rele și de boli, oamenii trebuiau să se ungă cu grăsime de urs. Părul ursului era folosit pentru un alt ritual și anume afumarea copiilor pentru ca aceștia să fie vindecați de sperietură. 

Citește și: Suferiti de tensiune mare? Recomandari de ceai pentru scaderea tensiunii

Aceste tradiții s-au pierdut de-a lungul timpului, iar în prezent, credincioșii știu că de Întâmpinarea Domnului nu au voie să muncească, având în vedere că este o sărbătoare cu cruce roșie. Nu se spală rufe, nu se calcă și nici nu se fac alte treburi în gospodărie. 

Rugăciunea puternică pe care credincioșii trebuie să o spună Întâmpinarea Domnului 

Una dintre rugăciunile care se rostesc de Întâmpinarea Domnului îi este dedicată Mântuitorului Iisus Hristos. Se spune că această rugăciune vindecă sufletele greu încercate și aduce alinare.

„Doamne, Iisuse Hristoase, Fiule Unule Născut și Cuvântul lui Dumnezeu, Care mai înainte ai fost văzut de prooroci, ca prin oglindă, în ghicitură și mai pe urmă, în aceste zile, Te-ai născut nestricat cu trupul din Preasfânta Fecioară Maria și în a patruzecea zi, în locul cel sfânt, întru întâmpinarea întregii lumi, Te-ai arătat ca Prunc, purtat în brațele Dreptului Simeon pentru mântuirea tuturor celor din Adam!

Cât de proslăvită și de prealuminată este aducerea Ta în brațele Născătoarei de Dumnezeu în biserica Domnului și Întâmpinarea Ta de către bătrânul Simeon.

Astăzi cerurile se veselesc și pământul se bucură de venirea Ta, Dumnezeule, de venirea Dumnezeului și Împăratului nostru. De demult Moise s-a urcat în munte ca să vadă slava Ta, dar nu a putut să-Ți vadă fața Ta, pentru că i-ai arătat doar spatele. În această zi prealuminoasă a întâmpinării Tale, Tu Te-ai arătat pe Tine Om, strălucind de nespusă dumnezeiască lumină, ca împreună cu Simeon să Te vedem față către față, să Te pipăim cu mâinile și să Te primim în brațele noastre ca să Te cunoaștem pe Tine ca Dumnezeu venit în trup.

Pentru aceasta proslăvim nespusă coborârea Ta și marea Ta iubire de oameni, că prin venirea Ta ai dăruit acum bucurie cerească neamului omenesc căzut de demult în păcat. Că Tu prin dreapta Ta judecată ai izgonit pe strămoșii noștri din raiul desfătării în lumea aceasta, iar acum ne-ai miluit și iarăși ne-ai deschis locașurile cerești și ai prefăcut plânsul nostru întru bucurie, iar Adam nu se mai rușinează pentru neascultare și nici nu se va mai ascunde de la fața Ta, fiind chemat de Tine, pentru că Tu ai venit acum ca să iei asupră-Ți păcatele lui, să-l speli cu sângele Tău și să-l îmbraci pe el, gol fiind, în haina mântuirii, în podoaba veseliei și să-l înfrumusețezi pe el, ca pe un mire. Iar pe noi, pe toți, care prăznuim dumnezeiasca Ta întâmpinare, învrednicește-ne ca împreună cu fecioarele înțelepte să Te întâmpinăm pe Tine, Mirele nostru Ceresc, cu candelele credinței și curăției aprinse să privim cu ochii credinței dumnezeiasca Ta față, să Te purtăm în inimi, în toate zilele vieții noastre, ca să ne fii nouă Dumnezeu și noi să fim poporul Tău.

Calendar ortodox februarie 2023: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră

Iar în slăvita și înfricoșătoarea zi a venirii Tale, când toți sfinții vor ieși în văzduh pentru marea Ta întâmpinare, învrednicește-ne și pe noi să Te vedem, și astfel pururea cu Domnul vom fi.

Slavă milosârdiei Tale, slavă Împărăției Tale, slavă purtării Tale de grijă, Unule iubitorule de oameni, că a Ta este împărăția și puterea și slava, împreună cu Cel fără de Început al Tău Părinte și cu Preasfântul și Bunul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor”. Amin.

Citește și: Întâmpinarea Domnului, 2 februarie 2023: Ce nu ai voie să faci în această zi de mare sărbătoare?

 


Bianca și Laurențiu, de la tachinări la război! Concurentul a dat cărțile pe față și a recunoscut ce anume l-a determinat să se îndepărteze de Bianca, după plecarea lui Alexandru din Casa iubirii! „N-am mai simțit nimic nici din partea ta!”