Insectele comestibile: Viitorul proteinelor sustenabile?

Autor: Bogdan Frațilă

Insectele comestibile câștigă atenție ca sursă de proteine care ar putea susține sustenabilitatea și nevoile nutriționale globale.

Sursa: PixaBay

Insectele comestibile câștigă atenție ca sursă de proteine care ar putea susține sustenabilitatea și nevoile nutriționale globale.

Insectele comestibile câștigă atenție ca sursă de proteine care ar putea susține sustenabilitatea și nevoile nutriționale globale.

Sistemele alimentare din întreaga lume sunt din ce în ce mai mult supuse unei presiuni pentru a furniza suficiente proteine unei populații în creștere. Creșterea convențională a animalelor necesită suprafețe extinse de teren și apă, precum și contribuie la emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare, cercetătorii caută alte surse de hrană. Una dintre cele mai promițătoare sunt insectele comestibile, de mult timp incluse în dietele tradiționale din Asia, Africa și America Latină. Aceste insecte sunt bogate în nutrienți și utilizează mai puține resurse, astfel încât pot fi o posibilă soluție la problemele de sănătate și mediu.

Proteinele pe bază de insecte pot să nu fie la fel de cunoscute în dieta occidentală, dar ideea se transformă rapid într-o necesitate.

Firmele prepară făină de greieri, batoane proteice și chiar paste făinoase îmbogățite cu pulberi de insecte. Între timp, susținătorii sustenabilității notează că agricultura de insecte ar putea avea mai puține efecte negative asupra mediului decât creșterea bovinelor sau a păsărilor de curte. Ca mijloc de abordare a securității alimentare și nutriționale în viitor, încorporarea insectelor comestibile în cultura alimentară va servi drept un pas înainte către realizarea unor sisteme alimentare rezistente.

Beneficiul nutrițional al insectelor comestibile

Printre cele mai convingătoare motive pentru care insectele ar trebui consumate, apar date nutriționale remarcabile. Un exemplu sunt greierii, care au până la 65% proteine în greutate uscată, depășind carnea de vită. Mai mult, insectele conțin aminoacizi indispensabili, acizi grași omega-3 și alți micronutrienți cruciali, cum ar fi fierul, calciul și vitamina B12. Aceste atribute le califică drept un mijloc eficient de rezolvare a problemelor globale de nutriție, în special în regiunile cu prevalență ridicată a malnutriției.

Proteinele pe bază de insecte sunt, de asemenea, mai ușor de digerat decât unele dintre alternativele din plante. Aceasta înseamnă că insectele comestibile nu sunt potrivite doar pentru consumatorii generali, ci și pentru sportivi și cei interesați de o nutriție optimizată. De fapt, deja se promovează faptul că pudra proteică din greieri este un supliment de înaltă calitate pentru performanța sportivă. Posibilitatea de a înlocui și/sau completa sursa tradițională de proteine devine din ce în ce mai evidentă pe măsură ce cercetările progresează.

Sustenabilitatea în furnizarea nutriției este un alt factor cheie. Este nevoie de mult mai multă hrană și apă pentru a produce un kilogram de proteine din carnea de vită, spre deosebire de aceeași cantitate de insecte. În plus, creșterea insectelor produce mult mai puține gaze cu efect de seră, ceea ce este benefic atât pentru obiectivele de nutriție, cât și pentru mediul înconjurător. Această productivitate face ca insectele comestibile să fie o opțiune viabilă în viitor pentru a hrăni o populație din ce în ce mai populată, fără un colaps al resurselor naturale.

În acest domeniu, bunurile de larg consum apar într-un ritm foarte rapid. Companiile adaugă pudră de insecte în alimentele obișnuite, cum ar fi batoanele proteice și pastele, pentru a le face mai acceptabile. Insectele comestibile devin o alegere viabilă în lume, oferind maselor un conținut ridicat de proteine și confort sporit. Schimbarea treptată a comportamentului consumatorilor dovedește că nutriția și sustenabilitatea pot fi compatibile în moduri utile și atractive.

Citește și: Cine să fie oare vinovatul, în ceea ce privește moartea subită a Andreei Cuciuc? Mama tinerei, Diana Cuciuc, trage un semnal de alarmă important, pentru toți părinții! "Cu durere, dar și cu speranță!"

Citește si: Apariție neașteptată la înmormântarea Ioanei Popescu! Un bărbat apropiat din trecutul jurnalistei a venit să-și ia rămas-bun și a lăsat pe toată lumea fără cuvinte| EXCLUSIV

Beneficiile proteinelor din insecte asupra mediului

Pe lângă nutriție, beneficiile insectelor comestibile pentru mediu sunt dramatice. În creșterea tradițională a animalelor, aproape 14% din gazele cu efect de seră sunt emise la nivel mondial, în timp ce în creșterea insectelor se generează o mică parte din acestea. Greierii și viermii de făină folosesc puțină apă, se hrănesc cu deșeuri organice și pot fi crescuți în ferme verticale mici, ceea ce îi face o sursă eficientă de proteine pentru mediu. Acest lucru elimină presiunea asupra terenurilor și promovează sustenabilitatea.

Creșterea insectelor poate deveni mult mai productivă în ceea ce privește producția de proteine pe hectar decât creșterea convențională a cărnii. Pentru a folosi un exemplu particular, este nevoie de douăsprezece ori mai puțină hrană pentru a crește greieri decât pentru a crește vitele pentru a obține o producție echivalentă de proteine. Această productivitate poate fi esențială, având în vedere că populația lumii va ajunge la 10 miliarde în anul 2050. Cu condiția ca, chiar și parțial, societățile să treacă la surse de proteine din insecte, este posibil ca presiunea asupra ecosistemelor să scadă considerabil.

Reducerea deșeurilor este, de asemenea, benefică pentru mediu. Subprodusele agricole pot fi folosite pentru creșterea multor insecte comestibile, care pot fi folosite pentru a transforma fluxul de deșeuri în proteine de calitate. Costul de producție este redus și stimulează sustenabilitatea în acest sistem circular. Creșterea insectelor este o nouă modalitate de a asigura securitatea alimentară și stabilitatea mediului în țările cu deficit de terenuri agricole sau apă.

Dimensiunile economice sunt, de asemenea, importante. Noi oportunități de muncă, atât în agricultură, cât și în procesare și vânzare cu amănuntul, pot fi generate prin industrii proteice sustenabile, cum ar fi creșterea insectelor. Toate aceste beneficii încep să fie realizate de guverne și organizații internaționale care finanțează cercetarea și startup-urile. Cu o politică alimentară sustenabilă de promovare a consumului de insecte, societățile pot culege beneficii în ceea ce privește conservarea mediului și dezvoltarea economică.

Deși există obstacole în calea lansării producției la scară largă și se confruntă cu rezistență culturală, acceptarea produselor din insecte ca aliment de bază al sistemului alimentar global devine o tendință constantă. Cele două beneficii ale promovării nutriției și susținerii mediului fac din insectele comestibile un candidat la proteina viitorului.

Citește și: Dispozitive inteligente pentru somn care promovează un somn mai bun

Citește și: Etică inteligenței artificiale: cine decide ce este corect?

Citește și: Neurotehnologia și interfețele creier-computer extind potențialul uman