Indemnizație creștere copil: Acte necesare și calcul

,
Indemnizație creștere copil: Acte necesare și calcul
Indemnizație creștere copil: Acte necesare și calcul

Indemnizație creștere copil: Acte necesare și calcul. Legea în vigoare arată că: la concediu de creștere copil și indemnizația aferentă au dreptul și mama, dar și tatăl copilului, atâta timp cât au obținut venituri salariale sau alte feluri de venituri impozabile în cel puțin 12 luni din ultimii doi ani dinaintea nașterii copilului.


In articol:

 

"De curând, legislația pentru acest concediu și indemnizația sa a primit două modificări importante: e vorba de valoarea indemnizației pentru al doilea CCC și de limita de venituri ce pot fi obținute simultan cu indemnizația", potrivit avocatnet.ro.

Citeste si: Anunt! Se dau bani pentru copii. Care sunt conditiile ca fiecare elev sa primeasca 250 de lei lunar

Citeste si: Se dau bani de la stat! 20.000 de lei pentru fiecare roman care vrea sa scape de factura la curent

Citeste si: Se dau 40.000 de lei de la stat fara dobanda! Cum se intra in posesia banilor

"Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal(...), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară", prevede actul normativ.

Indemnizație creștere copil: Acte necesare și calcul
Indemnizație creștere copil: Acte necesare și calcul

Calcul indemnizație creștere copil

Indemnizația reprezintă 85% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni (acestea nu trebuie să fie consecutive), înainte de data de naștere a copilului.

Indemnizația de creștere a copilului nu poate fi mai mică de 1250 lei (suma valabilă începând din 1 ianuarie 2018), dar nu mai mare de 8500 lei.

Acte necesare indemnizație creștere copil

- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;

-

actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul, după caz;

- actele doveditoare care să ateste veniturile obţinute în ultimele 12 luni înainte de data naşterii copilului;

- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate (sau declarația unică, acolo unde e cazul);

- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;

- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Citeste si: Acte necesare cazier. Cum obtine o persoana fizica certificatul de cazier judiciar

Când se depun actele pentru indemnizație creștere copil

Sunt două cazuri diferite în care pot fi depuse actele pentru a obține indemnizație creștere copil, în funcție de statutul părintelui care solicită dreptul:

"Indemnizația se acordă începand cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptatita care solicită dreptul.

Asta numai dacă dosarul este depus in termen de 60 de zile lucratoare de la acea dată.

Începand cu data nașterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condițiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate și a indemnizației aferente."

 

Citește-ne pe
Citește și:

Adriana Bahmuțeanu și Claudia Ghițulescu învârt “Roata Norocului”

Românii nu ascultă deloc de autorități și nu își vaccinează nici copiii anti-COVID-19: Valeriu Gheorghiță e supărat din cauza nevaccinării copiilor

Momente de teroare pentru Gina Pistol. O femeie s-a prezentat în fața porții ei: „Să aveți parte de ce mi-a făcut mie Smiley…”

Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, în “ROventura”, incursiune în “cea mai frumoasă stațiune de pe continent”

Hilal Altinbilek, protagonista serialului "Ma numesc Zuleyha", marturisiri neasteptate despre cea mai intensa scena de dragoste filmata pana acum in serial!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies