Închisoare pentru șoferii băuţi, drogaţi sau fără permis care provoacă accidente. În ce condiții se poate aplica pedeapsa maximă și ce ar trebui să știe șoferii

Author: Amalia Georgescu

Șoferii care conduc băuți, drogați sau fără permis și provoacă accidente mortale riscă pedeapsa cu închisoarea

Sursa: unsplash, facebook Robert Cazanciuc

Șoferii băuţi, drogaţi sau fără permis ar putea ajunge la închisoare dacă provoacă accidente rutiere cu victime. Ce prevede un nou proiect de lege aflat în dezbatere?

Pentru a-i determina pe șoferii români să fie ceva mai responsabili în momentul în care se urcă la volan, senatorul PSD Robert Cazanciuc propune înăsprirea pedepselor. Ce riscă șoferii băuți, drogați sau fără permis care provoacă un accident rutier mortal?

Pedeapsa cu închisoarea în cazul șoferilor băuți, drogați sau fără permis care provoacă accidente rutiere mortale

Senatorul PSD Robert Cazanciuc este de părere că este nevoie ca șoferii băuţi, drogaţi sau fără permis care au provocat un accident din care a rezultat moartea uneia sau mai multor persoane să fie pedepsiți cu închisoarea.

Este vorba despre un proiect de lege mai vechi, care a fost readus în dezbatere, asta după ce în anul 2019 a fost respins de Parlament. 

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, atunci șoferii care se urcă la volan băuți, drogați sau fără să dețină un permis de conducere valid și provoacă un accident mortal riscă să ajungă la închisoare. În prezent, legea este în favoarea celor care provoacă astfel de accidente, având în vedere că instanțele de judecată îi pot condamna la „închisoare cu suspendare”. 

Senatorul Robert Cazanciuc consideră că este nevoie de schimbarea legii, având în vedere că foarte multe persoane ajung să își piardă viața din cauza șoferilor care se urcă la volan fără permis, beți sau drogați. Acesta este de părere că pedepsele mai mari i-ar putea determina pe șoferi să fie mult mai responsabili în trafic.

„România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere.

1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere.

În anul 2019, am demarat o inițiativă de modificare a legislației penale astfel încât niciun șofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea.

Datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată o realitate sumbră: 20.000

de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane. În Capitală, cel puțin, în luna iulie, au fost descoperiți la volan mai mulți șoferi drogați decât băuți.

Din rațiuni politice absurde și în mod sfidător la adresa interesului general al societății de a proteja în mod real viața și de a pune capăt carnajului de pe șosele României, inclusiv prin pedepse foarte aspre care să aibă un rol preventiv profund inhibitor, inițiativa a fost respinsă de camera decizională pentru că „vine în contradicție cu filosofia actuală a Codului penal”.

Astăzi, de Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Accidentelor Rutiere, anunț public că voi relua inițiativa pentru modificarea legii împotriva șoferilor care se urcă la volan fără să aibă dreptul de a conduce și provoacă accidente rutiere mortale. Cu alte cuvinte, toți cei care cred că pot conduce un autovehicul fără permis, băuți sau drogați trebuie să știe că vor merge direct la închisoare în situația în care vor produce un accident rutier soldat cu victime.”, a scris pe facebook Robert Cazanciuc.

Accident cu patru morți și patru răniți în Iași! Cine este șoferița care a provocat accidentul și ce alcoolemie avea

Citește și: Ce riscă Culiță Sterp după ce ar fi condus drogat la volan. Pedeapsa cu închisoarea este prevăzută în Codul Penal

Senatorul a ținut să precizeze că această inițiativă este în memoria tuturor celor care și-au pierdut viața din cauza șoferilor care s-au urcat la volan băuți, drogați sau fără permis. Omul politic a ținut să amintească și cazul Anastasiei, fetița de 4 ani care și-a pierdut viața de Ziua Copilului, fiind spulberată de un șofer care circula fără permis.

Citește și: Accident tragic în Turcia! Un microbuz care transporta actori s-a ciocnit violent cu un camion! Trei actori renumiți și-au pierdut viața în urma impactului! Iată care este starea celorlalte opt persoane rănite!

 


Patrick, pus la zid de Mihaela, după ce a fost desemnat favoritul publicului în Gală! „Acum, Patrick, e foarte sigur pe el, e cel mai votat” Iată cine a fost fata care i-a luat apărarea!

După ce a fost desemnat cel mai votat concurent, Patrick și-a schimbat atitudinea și unele fete l-au pus la zid! Iată ce controverse răsunătoare s-au iscat in casa fetelor si cine i-a sărit in apărare lui Patrick!

Cookies