Începând cu 1 iulie, alocația de hrană în spitale nu va fi mai mică de 22 de lei! Proiectul de lege a fost adoptat

,
Alocație

Începând cu 1 iulie, alocația de hrană în spitale nu va fi mai mică de 22 de lei! Proiectul de lege a fost adoptat

[Sursa foto: PixaBay]

Astăzi, Camera Deputaților a introdus un proiect de lege prin care alocația de hrană oferită în spitale nu poate să scadă sub 22 de lei/zi, începând cu 1 iulie 2022.


In articol:

Proiectul de lege a strâns 190 voturi „pentru” şi șase abţineri. Proiectul de lege are în vedere schimbarea și completarea Legii nr. 95/2006 legată de reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii unor norme noi legate de alocaţia de hrană în spitale, dar și la procedura de decidere a acesteia.

Alocația de hrană în spitale nu va mai putea scădea sub 22 de lei începând cu 1 iulie 2022

„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, se menționează în proiect.

Citeste si: Vești bune pentru români! Se măresc alocațiile de la 1 martie. Câți bani vor primi aceștia

În plus, „cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se stabileşte prin ordin al ministrului Sănătăţii, se actualizează anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de 22 lei/zi de spitalizare”.

Cheltuielile pentru alocaţia de hrană în spitalele publice sunt asigurate prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit capital.ro. 

Alocaţia de hrană poate fi suplimentată prin horătârea consiliului de administraţie al unităţii sanitare în condiţiile identificării altor surse de finanţare diferite de sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat, mai transmite capital.ro.

Citeste si: Cât este alocația pentru copii în România? Valoarea la care vor ajunge alocațiile după ce vor fi majorate

Persoanele care nu dovedesc că sunt asigurate au parte de servicii medicale dintr-un pachet minimal de servicii, stabilit de lege, şi de alocaţia de hrană, de asemenea, stabilită prin lege. Modul de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane este aplicat şi alocaţiei de hrană, potrivit proiectului, citat de capital.ro.

Legea va intra fi instituită pe data de 1 iulie 2022. Camera Deputaţilor este ultima care decide dacă intră sau nu în vigoare.

Sursă: capital.ro.

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Beatrice Mahler, despre meniul zilnic, de 11 lei, al unui pacient internat în spitalele publice din România: "Este simplu, repetitiv, sărac în vitamine"

Poliţist bătut în Cluj: Colegii agentului au tras focuri de armă

Regina NU a murit la ora anunțată de Palatul Buckingham! De ce nu s-a anunțat decesul la timp

Vor mai încasa bugetarii normă de hrană în 2021?

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies