Încă o boală face ravagii în Europa. Virusul a ajuns deja în România

,
masca de protecție
Încă o boală face ravagii în Europa[Sursa foto: PixaBay]

Încă o boală face ravagii în Europa, iar virusul a ajuns deja și în țara noastră. Este vorba despre gripa porcină.


In articol:

Pe lângă varianta Delta a coronavirusului, România este în alertă după ce a aprut și gripa porcină. Astfel, 50 de focare de gripă porcină au fost descoperit în 15 județe din țară.

porci
Gripa porcină face ravagii în România[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Lovitura pentru crescătorii de animale. Autoritățile interzic creșterea porcilor pentru acești români

Gripa porcină face ravagii în România

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) le sugereză crescătorilor de porci să respecte normele de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie şi să anunţe de urgenţă medicul veterinar atunci când un animal prezintă semne de boală sau moarte. 

”Focarele de PPA pot fi controlate numai dacă sunt stabilite şi aplicate măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploataţie, iar atunci când acestea nu se respectă trebuie luate măsuri de sancţionare drastice.

Aceasta, în condiţiile în care 50% din cele 4,1 milioane de capete de porci crescuţi pe teritoriul României se află în exploataţii non-profesionale.”,  potrivit ANSVSA.

Citeste si: Un nou virus periculos pentru planetă? A fost descoperit tot în China!

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a prezentat modul în care se recunoaşte un porc infectat cu virusul PPA: moartea subită; prezenţa unei febre ridicate, de 40-42 grade, prezenţa unei înroşiri a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă, mai ales în vârful urechilor, la coadă,

pe piept şi/sau în zona abdomenului, animalele bolnave îşi pierd pofta de mâncare, devin apatice şi înainte de deces cu 24-48 de ore îşi pierd coordonarea motrică, voma, diaree (uneori chiar cu sânge), scurgeri din ochi, scroafele avortează.

”Contextul actual al evoluţiei pestei porcine africane (PPA) în România impune urgent luarea de măsuri mai riguroase pentru combaterea acestei boli.

Pierderile economice generate de evoluţia PPA sunt extrem de mari, numai sumele pentru acordarea de despăgubirilor se ridică la aproape 50 de milioane de euro anual, la care se adaugă şi dezechilibrarea balanţei comerciale datorită blocării comerţului cu porci şi produse din

carne pe piaţa europeană sau la export.”,  potrivit unui comunicat ANSVSA.

 

 

Citește-ne pe
Citește și:

Este anunțul momentului în România! Te vaccinezi și stai acasă! Pe bani! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

O parte din inculpații în dosarul fraudării alegerilor din Ciorani a încheiat acorduri de recunoaştere a faptelor

Băutura care poate declanșa cancerul. Este oficial: una din 25 de persoane bolnave se îmbolnăvesc din această cauză. STUDIU

Reguli pentru revenirea la școală. Cum se desfășoară orele din toamnă. Anunțul ministrului Sănătății: "Elevii nevaccinaţi..."

REACTIA Primarului Nicusor Dan dupa ce s-a zvonit ca Bucurestiul risca sa ramana fara apa calda si caldura, din cauza scandului urias dintre ELCEN si Termoenergetica!

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies