In Romania si scaunul de la biserica se cumpara cu bani! Un reportaj filmat cu CAMERA ASCUNSA

Acest principiu este cat se poate de valabil si in casa Domnului, in care stiam ca e loc pentru toata lumea. Cel putin in vestul tarii sa asculti slujba in biserica de pe un scaun este un privilegiu platit cu bani frumosi.

Ca sa ne convingem, am incropit o poveste: ne-am mutat de curand in oras si avem o bunica batrana, care vrea sa participe la liturghii. Pentru ca nu poate sa stea in picioare, vrem sa-i cumparam un scaun. Aflam cu stupoare ca totul este posibil contra cost. Preturile variaza in functie de parohie, dar si de marimea scaunului.

Altfel spus, dai un ban dar stai langa altar si cine nu isi permite n-are decat sa asiste in picioare la slujbele din biserica. Odata cumparat locul, este rezervat si nimeni nu are voie sa se mai aseze pe el, chiar daca proprietarul lipseste.

Asa se face ca in mai toate bisericile din Timisoara, scaunele poarta etichete cu numele enoriasilor care si le-au rezervat. Cu greu mai poti cumpara un loc in strana.

Reprezentantii bisericii ne explica in ce conditii putem sa obtinem totusi un scaun. Desi se spune ca in casa Domnului este primit oricine, pe scaun sta cine da mai mult la licitatie, ca doar cererile sunt mai multe decat ofertele.

La tara, satenii cunosc foarte bine legea nescrisa. Ca sa nu stea in picioare trei, patru ore in fiecare duminica la slujba, enoriasii isi rezerva scaunul in biserica. Evident, contra cost! In Arad o batrana a platit pentru scaunul din biserica 6.600 de lei, si nu va ganditi ca era poleit cu aur. Concluzia? Banii fac legea chiar si in biserica, locul unde se presupune ca lucrurile materiale trebuie lasate la usa.
##VIDEO79041##

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate