În ce condiții ar putea Rusia să folosească armele nucleare: „Răspuns de autoapărare față de un atac”

Author: Lavinia Medrea

Joi, Rusia a afirmat că și-ar putea folosi armele nucleare din nou, în situații speciale. Iată despre ce este vorba.

Ministerul rus de Externe a declarat, joi, că Rusia și-ar putea folosi armele nucleare exclusiv în „situaţii de urgenţă”, neavând ca punct de interes o confruntare directă cu NATO şi cu SUA, potrivit Reuters.

Rusia își va folosi armele nucleare în „situații de urgență”

În timpul unui briefing, purtătorul de cuvânt al MAE rus, Ivan Neciaev, a declarat că arsenalul nuclear ar putea fi utilizat de către Rusia strict ca măsură „de răspuns”.

„Doctrina militară a Rusiei permite un răspuns nuclear numai ca răspuns la ameninţarea cu distrugerea în masă sau când existenţa fundamentală a statului este ameninţată”, a precizat oficialul rus, Ivan Neciaev.

Citeste si: Agentie rusa: Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, vrea să trimită 100.000 de soldați în Ucraina, în sprijinul Rusiei: „Sunt foarte motivați!”

„Aşadar, utilizarea arsenalului nuclear este posibilă numai ca parte a unui răspuns de autoapărare faţă de un atac şi numai în situaţii de urgenţă”, a punctat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Şi ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat mai devreme săptămâna aceasta că Rusia ”nu are nevoie” să-şi folosească arsenalul nuclear în campania sa militară în Ucraina, el calificând speculaţiile mediatice conform cărora Moscova ar putea desfăşura arme nucleare sau chimice în acest conflict drept ”minciuni absolute”.

Ce arme nucleare are Rusia și care sunt șansele să fie folosite

Se crede că Rusia deține aproximativ 2.000

de arme nucleare tactice. Acestea pot fi plasate pe diferite tipuri de rachete care sunt utilizate în mod normal pentru a lansa explozibili convenționali. Ele pot fi lansate chiar și ca proiectile de artilerie pe un câmp de luptă.

De asemenea, au fost dezvoltate pentru avioane și nave- de exemplu, torpile și încărcături de adâncime pentru a ținti submarinele.

Citeste si: Coreea de Nord amenință cu un război nuclear împotriva Statelor Unite ale Americii: „Atitudinea Americii duce la conflict”

LIVE UPDATE Ziua 293 de război în Ucraina: Armata rusă folosește muniție veche de zeci de ani, în timp ce Volodimir Zelenski cere țărilor G7 să trimită mai multe arme

Singura dată când armele nucleare au fost folosite în conflicte a fost de către SUA la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial împotriva Japoniei. 

Dr. Williams spune că există un motiv în plus pentru care Rusia ar putea să nu folosească arme nucleare- China.

„Rusia este puternic dependentă de sprijinul Chinei, dar China are o doctrină nucleară «fără prima utilizare». Deci, dacă Putin le-ar folosi, ar fi incredibil de dificil pentru China să îl susțină. Dacă le-ar folosi, probabil că ar pierde China”, a spus expertul.

 


Cristina și Radu au parte de primele tensiuni, în Casa iubirii! Ce anume a supărat-o pe tânăra concurentă! Iată ce decizie au luat cei doi în privința relației lor! „M-a deranjat în camera roșie un gest pe care l-ai făcut!”

Primele momente tensionate pentru Cristina și Radu! Tânăra a mărturisit ce anume a deranjat-o la comportamentul partenerului ei. Iată ce se va întâmpla cu idila lor în Casa iubirii!

Cookies