Impozitul pe locuințe, mai mare cu 50% din 2023! „ E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 06 oct 2022, 09:35

Majorarea impozitului pentru locuințe cu 50% începând cu anul 2023

Sursa: Pixabay

Impozitul pe locuințe ar putea crește cu 50% începând cu anul 2023, potrivit intenției coaliției de Guvernare. Decizia majorării impoitului pe locuințe a fost confirmată de premierul Nicolae Ciucă.

Ministerul de Finanțe dorește majorarea cu 50% a impozitului pe locuințe începând cu anul 2023.

Motivul acestei decizii o reprezintă banii pe care primăriile ar urma să îi obțină în plus din impozitele mărite pe proprietăți, respectiv 2,8 miliarde lei în 2023, și care sunt deja prinși în calculele bugetare pentru anul următor. 

Despre creşterea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale din 2023, premierul Nicolae Ciucă a declarat că aceasta este o decizie luată de coaliția de guvernare. 

Citeste si: Pensionarii pot primi a 13-a pensie! Despre ce sumă este vorba și când pot intra pensionarii în posesia banilor

Impozitul pe locuințe crește cu 50% 

Impozitul pe locuințe ar putea crește cu 50% de anul viitor. Modificările Codului Fiscal adoptate în urmă cu trei luni prevedeau ca impozitele pe clădiri să fie plătite în funcție de valoarea de piață

a acestora.

Cum mecanismul avizat în iulie nu poate fi implementat în timp util, din cauza lipsei unei baze de date și a unui sistem de calcul automat pentru primării, majorarea cu 50% a impozitului pe locuințe a fost modalitatea găsită de Finanțe pentru a se asigura că primarii vor avea mai mulți bani chiar de anul următor.

Decizia de majorarea cu 50% a taxelor şi impozitelor locale a fost

confirmată și de premierul Nicolae Ciucă, care a declarat că aceasta este o decizie luată în coaliție.

Citește și: Ce s-a întâmplat când mama Elodiei a încercat să ia legătura cu nepotul ei: „L-a influențat negativ pe copil”

„Este un amendament care a fost discutat şi la nivelul coaliţiei, a fost discutat şi cu reprezentanţii autorităţilor locale, atât cu Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene, cu Asociaţia Municipiilor, a oraşelor, a comunelor, fiecare dintre dumnealor venind şi ridicând problema că vechea formulă din Codul Fiscal prevedea o serie întreagă de demersuri tehnice, anume acea ridicare a nivelului de impozit în funcţie de valoarea cuprinsă în grilele notariale, ceea ce, la nivelul autorităţilor locale, tehnic era imposibil de realizat până la finale anului.

De aceea s-a solicitat şi s-a obţinut acordul politic ca această decizie să fie amânată, în schimb se introduce amendamentul astfel încât acestea să fie crescute cu 50% faţă de valoarea iniţială, din ceea ce există acum”, E o decizie care a fost luată în coaliţie”, a explicat Nicolae Ciucă, miercuri la Alba Iulia, întrebat despre creșterea impozitului pe locuințe cu 50% începând de anul viitor, relatează news.ro.  

Citeste si: Guvernul majorează pensiile și salariile în 2023. Pensiile vor crește cu maximum 11%, iar salariul minim va ajunge la 3000 de lei

Majorarea impozitului pe locuințe din 2023

Referitor la majorarea impozitului pe locuințe cu 50% începând cu 2023, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat că senatorii social-democraţi şi liberali au depus un amendament la ordonanţa 16/2022, care prevede o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate. 

„Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament. În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare.

Ce români vor scăpa de plata impozitului pe locuință

Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a declarat Adrian Câciu, citat de news.ro. 

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu insistă că cei cu venituri mici nu vor fi afectați de impactul acestei creșteri.