În ședința de luni, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență conform căreia polițiștii și procurorii vor putea accesa informaţiile financiare, analizele financiare şi informaţiile privind conturile bancare.
De reținut este faptul că polițiștii și procurorii nu vor avea acces la cuantumul conturilor ci doar la locul unde sunt deschise conturile bancare, dacă acestea sunt active sau închise.
Citeste si: OFICIAL! Intră în vigoare de la 1 ianuarie. Raluca Turcan a făcut anunțul momentului despre salariul minim
ANAF le dă acces polițiștilor la conturile bancare
Până în acest moment, polițiștii și procurorii nu aveau acces la aceste date, ci erau nevoiți să solicite aceste informații reprezentanților ANAF. Acum, autoritățile competente vor putea folosi aceste informații pentru anchetele privind infracțiunile grave.
Potrivit ordonanței, „autorităţile competente accesează registrul centralizat de conturi bancare şi consultă informaţiile privind conturile bancare, în mod direct şi fără întârziere, atunci când acest lucru este necesar pentru îndeplinirea atribuţiilor care le revin în scopul prevenirii, depistării, investigării sau urmăririi penale a infracţiunilor grave, inclusiv pentru identificarea, urmărirea
Mai mult, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) va trebui să colaboreze cu organele de cercetare penală, cu ANABI și cu DLAF „ şi răspunde, de îndată, solicitărilor motivate de informaţii financiare sau de analize financiare formulate de către acestea”.
Totodată, Oficiul în cazuri excepționale și urgente, „poate face schimb de informații financiare sau de analize financiare care ar putea fi relevante pentru prelucrarea sau analizarea informațiilor legate de terorism sau de criminalitatea organizată asociată cu terorismul, cu unitățile de informații financiare din celelalte state membre ale Uniunii Europene ”.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Un procuror a declarat pentru Europa Liberă că această modificare legislativă era de mult așteptată și că ajută enorm în munca de investigare în special a infracțiunilor economice.
„În dosarele interne, Poliția și Parchetul nu mai pierd timp să ceară la ANAF, sau mai rău, la cele 32 de bănci, informații despre conturi, fiind astfel eliminat riscul de scurgere de informații. În cazul ANABI, instituția are acces direct pentru dosarele cu solicitare externă și în felul acesta cresc șansele de a primi informații de valoare egală din țările cu care colaborează.
Autoritățile care pot accesa conturile bancare
Potrivit ordonanței, autoritățile competente să acceseze și să consulte registrul centralizat de conturi bancare sunt următoarele:
a) Poliția Română, Poliția de Frontieră Română și Direcția Generală Anticorupție din subordinea Ministerului Afacerilor Interne;
b) Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția de urmărire penală și criminalistică și Secția parchetelor militare, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, precum și Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție;
c) Departamentul pentru Lupta Antifraudă.
Citeste si: Lovitură grea pentru români! Cum poți rămâne fără banii de pe card? Autoritățile trag un semnal de alarmă
Accesul celorlalte unități de parchet la registrul centralizat de conturi bancare, respectiv la informații financiare și analize financiare oferite de Oficiu se face prin intermediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția de urmărire penală și criminalistică.
În același timp, Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate din subordinea Ministerului Justiției este autoritate competentă să acceseze și să consulte registrul centralizat de conturi bancare.