Formular de consimțământ pentru testarea elevilor suspecți de COVID-19. Iată cum arată documentul si cum îl completezi corect

,
Testare elevi
Părinții trebuie să completeze formularul de consimțământ pentru testarea elevilor

Astăzi, peste două milioane de copii au revenit fizic la școală, după o pauză de mai bine de 3 luni. Însă, multe școli din țară nu sunt pregătite în totalitate pentru această redeschidere. De asemenea, parinților le va fi pus la dispoziție formularul prin care elevii suspecți de coronavirus vor putea fi testați în unitățile de învățământ.


In articol:

Forma

finală a formularului prin care părinții își dau acordul ca elevii suspectați de COVID-19 să fie testați,  a fost publicat aseară. Copiii care au simptome nu trebuie să meargă la şcoală, profesorii nu vor pune absențe în cazul lor, trebuie însă să anunțe cadrele didactice. 

Elevii care înregistrează simptome COVID-19 la școală vor putea fi testați cu acordul părinților

Potrivit protocolului de testare în unitățile de învățământ, testele rapide vor fi folosite doar pentru elevii care au simptome care pot indica că au coronavirus, sau pentru elevii care au luat contact cu un elev care a fost confirmat pozitiv cu COVID-19.

Testele antigen se vor putea folosi și în cazul personalului didactic și nedidactic din interiorul unităților de învăţământ dacă au simptome sau au luat contact cu o persoană confirmată pozitiv la coronavirus.

Cum arată formularul de consimțământ și ce prevede 

În document, reprezentanții Ministerului Sănătății vorbesc de două scenarii.

În cazul în care un elev are temperatură mai mare de 37,3 sau simptome specifice acestei infecţii trebuie anunțați medicii şcolari. 

Apoi elevul trebuie condus în spațiul de izolare, unde se verifică dacă acesta are un acord semnat de părinţi pentru testarea rapidă. Dacă există acest acord, se realizează testarea, iar părinţii trebuie anunţaţi indiferent de rezultatul testului şi sunt aşteptaţi în spaţiul respectiv pentru a prelua elevul. Apoi, părinţii au obligaţia de a anunţa medicul de familie şi de a urma paşii care li se comunică.

Un al doilea scenariu se referă la cadrele didactice şi nedidactice din instituţia de învăţământ.

Profesorii care are simptome sunt conduşi în acelaşi spaţiu de izolare şi dacă îşi dau acordul pot fi de asemenea testați de către medicii școlari.

Formular consimțământ
Formular de consimțământ pentru elevii care au simptome

Citeste si: Se redeschid şcolile din 8 februarie! Care sunt localităţile în care elevii vor face cursuri faţă în faţă

Cine este exceptat de la purtarea măștii de protecție în unitățile de învățământ

Ministrul Sănătății și Ministrul Educației au semnat un ordin comun prin care se face excepție de la purtarea măștii de protecție în cadrul unităților de învățământ în următoarele cazuri:

”Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);

d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;

e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.

Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității, sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii”, se arată în ordinul semnat de cele două instituții. 

Citeste si: DECLARAŢIE pe propria răspundere pentru părinţii cu copii de şcoală! Cum trebuie să o completeze parinții

Ce decizie se va lua în cazul unui elev confimat pozitiv cu COVID-19

Ministru Sănătății a fost întrebat ce măsură se va lua în cazul în care un copil va fi testat pozitiv, acesta a declarat că toți cei care a fost în contact cu persoana respectivă vor fi testați.

"Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome, după aplicarea protocolului de izolare. Testarea se va face în cabinete medicale sau în izolator. 

De asemenea, atunci când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică. Ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo. 

Pentru asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unității de învățământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacționat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 vor trebui să fie testați, dacă există un consimțământ al părintelui. 

Dacă nu există un consimțământ, se va lua legătura cu medicul de familie. E important ca lucrul acesta să se întâmple la timp", a explicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Elevii nu vor avea nevoie de adeverință de la medic pentru a revenii la școală

Ministrul Sănătății a declarat că elevii nu au nevoie de adeverință de la medicul de familie pentru a veni la școală de luni.

"Nu e necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii luni, 8 februarie", a clarificat ministrul Vlad Voiculescu, spunând că a răspuns astfel multor întrebări pe care le-a primit.

Ce mesaj a transimis Ministrul Sănătății pentru elevi

În contextul pandemiei de coronavirus, ministrul Sănătăţii spune că este nevoie mai mult ca oricând de curăţenie în şcoli şi le transmite şi elevilor un mesaj: să poarte măști de protecţie, să aibă grijă la igiena mâinilor şi să păstreze distanţa.

"Fiecare copil poate fi un mic erou dacă respectă aeste reguli şi fiecare poate să-şi păstreze familia în siguranţă", a transmis, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Citeste si: Se deschid școlile de luni, 8 februarie 2021! Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis

 

Citește-ne pe
Citește și:

În ce condiții se suspendă cursurile? Sorin Cîmpeanu: "La apariția..."

Guvernul trebuie să crească numărul testelor gratuite şi alte măsuri de control al cazurilor conform OMS Europa şi ECDC

Băutura care poate declanșa cancerul. Este oficial: una din 25 de persoane bolnave se îmbolnăvesc din această cauză. STUDIU

Neînțelegeri între Ministerul Educației și Ministerul Sănătății! Ce se întâmplă cu 2 zile înainte de redeschiderea școlilor?

Se redeschid şcolile din 8 februarie! Care sunt localităţile în care elevii vor face cursuri faţă în faţă

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies