DECLARAŢIE pe propria răspundere pentru părinţii cu copii de şcoală! Cum trebuie să o completeze parinții

,
Va fi inrodusă declarația pe propria răspundere pentru părinții care își duc copiii la școală
Va fi inrodusă declarația pe propria răspundere pentru părinții care își duc copiii la școală

Părinții care își vor duce copiii la școală începând de luni, 8 februarie, trebuie să știe cum să completeze declarația pe propria răspundere, în cazul în care elevii vor prezenta simptome COVID-19 în timpul prezenței la școală. Astfel cu acodul părinților vor putea fi testați.


In articol:

Copiii care prezintă simptome Covid-19 în timpul prezenței la școală pot fi testați dacă există acordul părinților, după ce au fost informați și au semnat declarația pe propria răspundere, prevede proiectul de Ghid pentru redeschiderea școlilor din 8 februarie.

Va fi inrodusă declarația pe propria răspundere pentru părinții care își duc copiii la școală

Declarația pe propria răspundere va fi introdusă în școli începând de luni, 8 februarie. Este nevoie de consimțământul informat și semnat al părinților, pentru testarea copiilor simptomatici.

Începând de luni, elevii care vor merge la școală trebuie cunoască măsurile impuse de ministerul Educației în proiectul de ordin pentru organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. 

Elevii şi profesorii vor purta permanent masca în şcoală, circuite speciale de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ, ore decalate de începere a cursurilor, supraveghere a elevilor în pauze pentru a respecta distanţarea socială, distanţa între elevi în sala de curs va trebuie să fie de un metru, iar dacă acest lucru nu e posibil, mobilierul să fie dispus astfe încât distanţa să fie cât mai mare, acces interzis în şcoală pentru persoanele străine, aplicarea principiului „1 clasă de elevi= 1 sală”.

Citeste si: Se redeschid şcolile din 8 februarie! Care sunt localităţile în care elevii vor face cursuri faţă în faţă

Ce prevede declarația pe propria răspundere

Declaraţie pe propria răspundere va fi impusă în şcoli. Ce spune ghidul cu privire la consimțământul părinților pentru testarea elevilor simptomatici și despre adeverințele la revenirea în colectivitate:

b)  În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta  simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.

În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părinților cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă faza, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Daca părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

c)  Revenirea în colectivitate a copiilor care au avut probleme de sănătate şi au absentat de la şcoală se va realiza obligatoriu în baza unei adeverinţe medicale care să precizeze diagnosticul, adeverinta pe care elevul o va preda cadrului didactic la prima oră de curs. Adeverinţele vor fi centralizate la nivelul cabinetul medical şcolar sau la nivelul persoanei desemnate în cazul în care şcoala nu beneficiază de cabinet medical.

Declaratia pe propria raspundere pentru parintii care vor sa isi testeze copiii
Declaratia pe propria raspundere pentru parintii care vor sa isi testeze copiii cu simptome

Citeste si: Se redeschid şcolile în 8 februarie? Anunţ OFICIAL de la ministrul Educaţiei

Ce obligații vor avea părinții cu copii de școală

OBLIGAŢIILE PĂRINŢILOR

Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii:
• Elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
• Elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
• Elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi se află în carantină. 

Măsurile se aplică atât în cazul orelor de curs, ci şi pentru ”activităţile educative, recreative, pentru consolidarea competenţelor dobândite de elevi sau de accelerare a învăţării, precum şi pentru activităţile de învăţare remedială desfăşurate în unităţile de învăţământ în cadrul programelor de tipul,, Şcoală după Şcoală”.  În cazul instituţiilor de învăţământ superior, modalitatea de desfăşurare a activităţilor ce presupun prezenţa fizică a studenţilor la cursuri se decide în conformitate cu principiul autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legale aplicabile.

DSP va informa Inspectoratele şcolare în legătură cu situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, în vederea stabilirii scenariului de începere a cursurilor, iar scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza in functie de evolutia epidemologică.

Documentul prezintă cele trei scenarii de desfăşurare a cursurilor în funcţie de situaţia epidemiologică, dar menţionează şi că ”în situaţii justificate de infrastructură şi resursele existente, unităţile de invăţământ/unităţile conexe pot desfăşura activităţi didactice în sistem on line cu aprobarea inspectoratului şcolar judeţean/ ISMB.

Citeste si: Klaus Iohannis a anuntat ca se redeschid scolile in Romania, in functie de scenariul fiecarei localitati! In ce scenariu este Bucurestiul!

 

Citește-ne pe
Citește și:

Ce reguli vor trebui să respecte elevii după redeschiderea şcolilor

Compania ROMPREST reacție tăioasă, după angajarea unei a doua firme de salubritate în Sectorul 1

Laura Cosoi îi DISTRUGE pe Smiley și Gina Pistol! I-a UMILIT în public ca niciodată!

Se redeschid şcolile din 8 februarie! Care sunt localităţile în care elevii vor face cursuri faţă în faţă

Se deschid școlile de luni, 8 februarie 2021 ! Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies