Filmul unei tragedii. Cum s-a întâmplat accidentul în care și-a pierdut viața Ayrton Senna

,
28 de ani de la moartea lui Ayrton Senna

28 de ani de la moartea lui Ayrton Senna

[Sursa foto: captura video youtube]

Pe 1 mai 2022 se împlinesc 28 de ani de la tragicul accident în care și-a pierdut viața triplul campion mondial de Formula 1, Ayrton Senna da Silva, cel mai mare pilot brazilian care a concurat vreodată în Campionatul Mondial.


In articol:

Pe 1 mai 1994, într-un teribil accident de Formula 1, fix în locul în care își prevestise moarte, triplul campion mondial Ayrton Senna și-a găsit sfârșitul. 

Ayrton Senna s-a stins în urmă cu 28 de ani 

Pe data de 1 mai acum 28 de ani, Ayrton Senna da Silva, unul dintre cei mai mari piloți de Formula 1 al tuturor timpurilor, și-a găsit sfârșitul într-un tragic accident.

Accidentul a avut loc în cadrul Marelui Premiu de la San Marino, pe circuitul de la Imola, în locul în care îndrăgitul pilot de curse își prevăzuse moarte cu 5 ani în urmă.

Citeste si: Cinci actori care s-au retras după ce au descoperit că suferă de o boală  

În urmă cu 28 de ani legendarul Ayrton Senna ieșea în decor la Imola, în virajul Tamburello din cel de-al șaptelea tur, izbindu-se de zidul de beton la viteza de 218 km/h. Impactul a fost atât de puternic încât pilotul nu a supraviețuit.

Accident Imola Ayrton Senna

Accident Imola Ayrton Senna

[Sursa foto: captura video youtube]

Conform rezultatului investigației oficiale, moartea lui Ayrton Senna a fost cauzată de o suspensie a monopostului care a trecut prin habitaclul pilotului și prin viziera căștii, provocându-i fracturi craniene, o ruptură a arterei temorale și leziuni ale creierului. Ayrton Senna avea 34 de ani la momentul accidentului. 

Cu 5 ani înainte ca tragicul accident să aibă loc, pilotul a presimțit că acel circuit de la Imola urmează să facă victime.

Ayrton a mers cu coechipierul său, Gerhard Berger, pentru a vedea cum ar putea face mai sigur virajul Tamburello, după ce Berger și mai mulți piloți au fost implicați în accidente grave la Imola.

Senna a vrut să mute zidul de sprijin mai în spate, dar poziționarea râului Santerno a împiedicat această idee. Senna i-a dezvăluit lui Berger că se teme că cineva va muri în acel loc, iar cinci ani mai târziu cuvintele sale au devenit realitate. Circuitul de la Imola i-a curmat viața chiar lui Ayrton Senna. 

Citeste si:// Formula 1: Marele Premiu al Olandei// Max Verstappen câștigă la el acasă și devine lider în clasamentul piloților! Lewis Hamilton, imediat după el  

Cum s-a petrecut accidentul în care și-a pierdut viața Ayrton Senna 

Cu câteva luni înainte de accidentul în care și-a pierdut viața, Ayrton Senna a făcut o declarație emoționantă, prevestind parcă ce avea să se întâmple.

"Dacă se va întâmpla vreodată să sufăr un accident care m-ar putea costa viaţa, sper să se întâmple foarte rapid. Nu mi-ar plăcea să rămân imobilizat într-un scaun cu rotile.

N-aş vrea să rămân într-un spital în urma rănilor. Dacă e să trăiesc, vreau să trăiesc din plin. Foarte intens, pentru că sunt o persoană intensă. Viaţa mea ar fi ruinată dacă n-aş mai putea trăi din plin", a spus Ayrton Senna în ianuarie 1994.

 

Cum s-a petrecut accidentul în care a murit Ayrton Senna 

Ayrton Senna a pornit ca din pușcă în turul al 6-lea, iar în turul al 7-lea, monopostul brazilianului nu a mai luat virajul Tamburello și a ieșit de pe pistă cu 310 km/h, lovindu-se de un zid de beton cu 218 km/h. La mai puțin de două minute după impact, pilotul a fost scos din monopostul distrus de către profesorul Watkins și echipa sa.

Accident Ayrton Senna

Accident Ayrton Senna

[Sursa foto: captura video youtube]

Și, deși Senna avea încă un puls slab și a fost menținut în viață și transportat la spital, Sid Watkins, un neurochirurg respectat, avea să mărturisească mai târziu că și-a dat seama pe loc că Ayrton Senna nu mai putea fi salvat, leziunile cerebrale fiind prea grave. Decesul a fost pronunțat câteva ore mai târziu, la spitalul Maggiore din Bologna.

Citeste si: Carburanții s-au scumpit cu 22% de la începutul anului. Benzina sare de 8 lei pe litru

Echipa Williams a fost implicată mult timp după tragedie într-un proces de omor din culpă desfășurat în Italia. În cele din urmă, 13 ani mai târziu, directorul tehnic Patrick Head a fost găsit vinovat, autoritățile considerând că accidentul a fost cauzat de o defecțiune la coloana de direcție a monopostului. Patrick Head nu a fost, însă, arestat, pentru că fapta se prescrisese, conform legislației italiene de la acea dată.

Weekend-ul negru de la Imola, culminând cu decesele lui Senna și Ratzenberger, au dus la numeroase schimbări în regulamentul F1 în ceea ce privește siguranța piloților, scrie ripensia sport magazin.ro. 

 

 

 

Citește-ne pe

Citește și:

Un celebru avion de luptă F-35 Lightning II al US Air Force a patrulat deasupra Dobrogei

David Popovici a câștigat și proba de 100 metri liber de la Campionatul Mondial! Câți bani va primi de la statul român pentru cele două medalii de aur

Imagini de coșmar după atacul rusesc la centrul comercial din Kremenciuc (Video)/ S-a tras cu rachete anti-navă Kh-22 de pe bombardiere strategice

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Ce își propune, de fapt, cu adevărat David Popovici. Proaspătul campion mondial a vorbit el însuși despre obiectivul suprem

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies