Matematică nu este cea mai ușoară materie pe care o facem în școală, extemporalele la această materie ne dădeau mari bătăi de cap, însă noțiunile de bază nu trebuie uitat sub nicio formă. Un exercițiu de clasa a III-a a creat mari controverse pe internet. Internauții s-au contrazis în răspunsuri, însă puțini au fost cei care au răspuns corect.
Care este ordinea corectă a operațiilor?
- dacă într-un exercițiu sunt numai adunări și scăderi, acestea se efectuează în ordinea în care sunt scrise, de la sânga la dreapta.
- dacă într-un exercițiu sunt adunări, scăderi și înmulțiri, se efectuează întâi înmulțirea, apoi adunările și scăderile.
- dacă într-un exercițiu sunt adunări, scăderi, înmulțiri și împărțiri, se efectuează întâi înmulțirile și împărțirile în ordinea în care sunt scrise, apoi adunările și scăderile în ordinea în care sunt scrise.
- dacă într-un exercițiu există paranteze rotunde, părate și acolade se execută prima oară operațiile dintre parantezele rotunde, apoi cele dintre parantezele pătrate și apoi cele dintre acolade.
NU se rezolvă întâi adunările și apoi scăderile. Se rezolvă și adunări și scăderi exact în ordinea în care apar, de la stânga la dreapta.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
7 x 6 – 3 x 10+ 18: 9= 42 – 30+ 2= 12+ 2= 14
Am efectuat 7 x 6= 42, 3 x 10= 30, 18: 9= 2
Apoi 42 – 30= 12
În sfârşit 12+ 2= 14
Cum se rezolva exercițiul?
50+10x0+7+2=?
Prima dată se efectuează operația de gradul doi, adică înmulțirea: 10x0=0
Iar mai apoi se efectuează adunările și scăderile în ordinea în care au fost scrise, de la stânga la dreapta.
50+0+7+2=59
In final, răspunsul corect este 59.