Exclusiv! De ce Dumitru Prunariu crede că niciun român nu va mai ajunge prea curând în Spațiu: "Concurența este extrem de mare. Mai este un capitol la care nu ne putem lauda"

,
Dumitru Prunariu despre comsonauti

De ce Romania nu mai produce cosmonauti

Singurul cosmonaut roman care a zburat in Spatiu a vorbit despre calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca cineva pentru a putea imbratisa aceasta meserie.

Dumitru Prunariu este de părere că nu este suficient să iți dorești că și tânăr să devii cosmonaut.

Sunt mulți factori care contribuie la pregătirea unui zbor în spatiu, iar romanii par că nu prea au acces la aceste programe din mai multe motive, iar unul dintre ei nu este sub nicio forma capacitatea intelectuala.

De ce candidatii romani nu ajung in selectiile finale pentru a fi cosmonauti

"Nu este suficient să fii foarte bine pregătit, ci să fii încadrat într-un program, iar Romania deocamdată poate fi încadrată în programe guvernamentale prin Agenția Spațială Europeana. Desigur, aceasta organizează periodic selecții, dar numărul voluntarilor la nivel european este foarte mare. Și pentru a rămâne în cei selecționați trebuie să avem foarte mulți candidați din Romania.

Cati romani ajung in selectia Agentiei Spatiale Europene

Ce spune Dumitru Prunariu despre selectiile Agentiei Spatiale Europene

La ultimele selecții ale Agenției Spațiale Eurpene care se încheie în aceasta toamna, din 12860 de candidați, au fost 255 de romani, dar în paralel au fost peste 500 de francezi, peste 400 de nemți, italieni...iar

în final vor rămâne 6.

Romania, in coada listei la contributiile pentru Agentia Spatiala Europeana

Concurenta este extrem de mare. Chiar daca ar fi rămas un roman în ultimii 40-50, alegerea în final se va face pe criterii de politica europeana și contribuțiile la Agenției Spațiale Europene. Aici nu ne putem lauda," a dezvăluit în exclusivitate pentru kanald.ro Dumitru Prunariu.

Dumitru Prunariu a fost singurul roman care a zburat în spatiu, mai exact pe 14 mai 1981. El a petrecut 7 zile, 20 de ore și 42 de minute în Spatiu în misiunea Soiuz 40 în cadrul programului spațial "Intercosmos."

Este de profesie inginer aeronautic si presedintele Agentiei Spatiale Romane, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA).

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

5 locuri din România în care poți să schiezi

Video Mugur Mihăescu, baladă naționalistă: Bărbatul e bărbat și fata fată, unde părinților le spui mama și tata!

5 locuri din România în care poți să schiezi

4 filme de top care au fost filmate în România

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies