EXCLUSIV | Care sunt cele mai frecvente alergii de toamnă! Medicul Ovidiu Berghi dezvăluie tot ce trebuie să știi despre aceste alergii și cum să te ferești de ele

Autor: Diana Ghita

Medicul Ovidiu Berghi a vorbit despre mai multe feluri de alergii

Sursa: Captură YouTube Kanal D

Ovidiu Berghi, medic primar alergolog, a vorbit, în cadrul emisiunii „Follow us!”, despre cele mai frecvente alergii de toamnă. Cea mai comună dintre acestea este cea la ambrozie.

Alergia la ambrozie începe să se declanșeze în jurul datei de 15 august, întrucât atunci înflorește respectiva buruiană. Deși simptomele cauzate de polenul răspândit în aer al acestei plante pot fi neplăcute, există diverse modalități prin care ne putem feri.

Cum putem preveni alergia la ambrozie

Simptomele unei alergii sunt similare cu cele unei răceli ușoare, după cum afirmă doctorul Ovidiu Berghi, însă marea diferență este că alergiile nu vin însoțite de febră.

Cel mai frecvent simptom este curgerea nasului, cu o mucoasă limpede și apoasă, din cauza inhalării particulelor de polen. Însă purtarea măștii medicinale sau administrarea unor spray-uri speciale ne poate feri de simptomele neplăcute ale alergiei la ambrozie.

„Sunt produse pe bază de celuloză, pe care ți le spray-ezi în nas, astfel încât polenul să nu intre direct în mucoasa nazală, să intre pe acel gel și când ți-ai strănutat nasul s-a dus și gelul, s-a dus și polenul”, a

spus medicul invitat la „Follow us!”.

Citește și: Tot mai mulți copii se întorc de la grădiniță sau școală cu alergii. Părinții trag un semnal de alarmă! De la ce ar veni problema!

La ce alte alergii suntem predispuși toamna

Alte alergii frecvente toamna sunt cele la buruienile: pelin, pătlagină îngustă și parachelniță, care se manifestă prin simptome similare, întrucât sunt cauzate tot de cantitatea de polen pe care aceste plante îl împrăștie în atmosferă.

Pe lângă acestea există, însă, și alergii pe care oamenii le pot avea pe tot parcursul anului.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Ce categorie de femei va beneficia de un al 13-lea venit? Unele vor beneficia și de prime de Crăciun!

„La polenuri trebuie să ținem minte că ele sunt de sezon, cât timp e polenul în aer, o lună, două, trei. Gramineele, iarba verde, țin cel mai mult, încep în aprilie și pot să meargă până în septembrie. Putem să avem și alergene de tot anul, le spunem perene, dacă ai o alergie la niște insecte mici, numite acarieni sau la câine, la pisică sau la gândacii de bucătărie.

(...) De obicei, se confundă alergia la praf cu alergia la acarieni”, a spus Dr. Ovidiu Berghi.

Citește și: Legea ambroziei a fost modificată în 2023: Amenzi usturătoare pentru cei care nu îndepărtează planta în termen de 15 zile

Medicul a mai explicat și cum ajung unii oameni să dezvolte alergii la anumite lucruri, pe parcursul vieții: „La naștere, sistemul nostru imun, neavând contact cu exteriorul, momentan nu s-a dovedit că ne-am naște alergici.

Practic ne naștem sănătoși, sistemul nostru de apărare se întâlnește cu exteriorul, pe care îl tolerează. La o mare parte dintre noi această toleranță va rămâne toată viața. Doi oameni din trei, în viața lor nu vor face nicio formă de alergie. Unul din trei, la un moment dat în viață, sistemul lui se va întâlni cu substanțe și va spune: Substanța asta mie nu-mi mai place”.