Este Ziua Mondială a Educației zi liberă pentru profesori și elevi?

,
ziua mondiala a educatiei zi libera

Ziua Mondială a Educației pică pe 5 octombrie 2022

[Sursa foto: unsplash]

Ziua Mondială a Educației se sărbătorește în fiecare an pe data de 5 octombrie. Iată dacă beneficiază sau nu elevii și profesorii de o zi liberă cu această ocazie.

În fiecare an, data de 5 octombrie este dedicată educației, în această zi fiind sărbătorită Ziua Mondială a Educației. România nu face excepție de la regulă și acordă o atenție deosebită acestei zile.

Iată ce se întâmplă pe 5 octombrie 2022 și dacă se vor ține sau nu cursuri. 

Este 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației, zi liberă pentru profesori și elevi?

În România, Ziua Mondială a Educației amintește de importanța educației în dezvoltarea omului și de rolul esențial pe care îl au profesorii în viața copiilor. Anual, ziua de 5 octombrie 2022 este zi liberă pentru profesori și elevi, indiferent de ziua din săptămână în care pică această sărbătoare. În acest an, Ziua Mondială a Educației pică într-o zi de miercuri, ceea ce înseamnă că atât cadrele didactice, cât și elevii vor beneficia de o zi liberă în mijlocul săptămânii. 

Este menționat atât în contractul de muncă al profesorilor, cât și în ordinul privind structura anului școlar 2022-2023 ca 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației, să fie zi liberă. Astfel, în această zi școlile rămân închise și nu se organizează cursuri.

Reamintim că această zi liberă pică cu două săptămâni și jumătate înainte de prima vacanță din anul școlar 2022-2023. Mai exact, elevii de toate vârstele vor intra în vacanță la finalul modulului I de învățare, în perioada 22 octombrie-30 octombrie 2022, urmând să revină la cursuri pe 31 octombrie 2022.

5 octombrie 2022 zi libera elevi si profesori

Pe 5 octombrie 2022, elevii și profesorii beneficiază de o zi liberă 

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Zi liberă pentru elevi și profesori la început de octombrie. Când pică Ziua Educației în 2022

Ce semnificație are Ziua Mondială a Educației?

Ziua Mondială a Educației se sărbătorește pe 5 octombrie și a apărut pentru prima oară în anul 1994. Această zi amintește de un moment foarte important în istoria educației și anume semnarea Recomandării UNESCO/OIM privind statutul profesorilor, eveniment care a avut loc în anul 1966. Practic, această recomandare, precum și Recomandarea privind învățământul superior din anul 1977 au pus bazele adoptării unor drepturi și responsabilități pentru cadrele didactice.  

Astfel, de Ziua Mondială a Educației, profesorii primesc aprecieri pentru munca depusă, pentru răbdarea și devotamentul cu care își fac meseria, încercând să modeleze caractere și să îi îndrume pe elevi să aleagă cele mai potrivite căi.

În România, deși pe 5 octombrie este Ziua Mondială a Educației și a tuturor profesorilor, această sărbătoare este diferită de Ziua Învățătorului, care în fiecare an pică pe data de 5 iunie.

Citeste si: Teste antidrog în școli și universități. În ce condiții ar putea verifica polițiștii dacă elevii și studenții au consumat droguri

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Vacanța de iarnă 2022. Când începe și cât durează vacanța de iarnă în anul școlar 2022-2023

Final de poveste: Huracán Sterrato va fi ultimul 'supercar' Lamborghini cu propulsie exclusiv pe benzină

Vacanța de iarnă 2022. Când începe și cât durează vacanța de iarnă în anul școlar 2022-2023

Când va avea loc prima vacanță a elevilor în anul școlar 2022-2023. Structura noului an școlar

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies