Educatie sexuala in scoli: cum se preda incepand din toamna

,
Elevi la scoala
Elevi la scoala

Educatie sexuala in scoli: camera deputatilor a adoptat cu majoritate de voturi proiectul care prevede introducerea educatiei sexuale in scoli.


In articol:

Proiectul de lege a fost adoptat cu 269 de voturi pentru, 3 voturi impotriva si 35 de abtineri.

Actul normativ a suferit o serie de modificari fata de versiunea initiala: a fost schimbat astfel numele materiei si modul in care aceasta se va preda in scoli.

Educatie sexuala in scoli: cum se va preda materia

Elevi la scoala
Elevi la scoala

Una dintre modificarile adoptate vizeaza schimbarea denumirii din educatie sexuala in educatie sanitara. Aceasta modificare a fost aspru criticata de deputatul USR, Cristina Iurisniti.

"Astazi am asistat la un festival al ipocriziei cu aceasta lege, care avea cu totul alt obiect de reglementare. Ne deranjeaza «sexuala» si am schimbat cu sanatate, dar vorbim de boli sexuale. In ultimele minute, in acea Comisiei de Munca si in cea Juridica s-au votat niste amendamente care, pâna la urma, aduc atingere accesului la educatie pentru sanatate copiilor nostri. Sintagma «educatie sexuala» de care s-au impiedicat foarte multi exista din 2004", a declarat deputatul USR.

Citeste si: Ce se întâmplă cu alocațiile copiilor? Decizia luată în urmă cu puțin timp

Educatie sexuala in scoli: va fi nevoie de acordul parintilor

Elevi la scoala
Elevi la scoala

O alta modificare adusa proiectului de lege face referire la obligativitatea materiei. Astfel, orele de educatie sexuala vor fi predate copiilor in scoli doar daca parintii sau tutorii lor isi vor da in scris acordul pentru acest lucru.

Si aceasta masura a fost criticata de deputatul USR, Cristina Iurisniti, care considera ca astfel se va ingreuna accesul copiilor la educatie.

"Prezenta semnaturii parintilor va ingreuna accesul copiilor la educatie, pentru ca, de multe ori, stim foarte bine, sa obtinem semnatura parintilor este foarte greu, mai ales cei care sunt plecati la munca prin Europa, multi nu sunt acasa alaturi de copiii lor, nu au capacitati psiho-pedagogice ca sa inteleaga necesitatea unor informatii legate de prevenirea bolilor sexuale, a sarcinilor accidentale, a trraficului de minori, a agresiunilor.

Semnatura parintilor este o dovada de birocratie suplimentara", a spus deputatul USR.

Citeste si: Bacalaureat 2020. Cand va fi organizata a doua sesiune a bacalaureatului din acest an

Educatie sexuala in scoli: cand va incepe predarea

Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect. Legea a mers astfel mai departe la promulgare la presedintele Klaus Iohannis. Daca va fi promulgata, predarea orelor de educatie sexuala in scoli ar putea incepe din toamna, odata cu startul noului an scolar.

Educatie sexuala in scoli: reactia Bisericii Ortodoxe Romane

Elevi la scoala
Elevi la scoala

Biserica Ortodoxa Romana s-a opus vehement impotriva orelor de educatie sexuala din scoli. Patriarhia Romana considera ca astfel se produce un atentat asupra inocentei copiilor si ca atat Constitutia, cat si mai multe ar fi incalcate odata cu aprobarea acestei legi.

"Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicând dezvoltarea lor fireasca si marcându-i pe acestia pentru intreaga viata. In acest sens, mai multe studii realizate in diferite tari au demonstrat ca o astfel de abordare a educatiei copiilor a avut ca urmare inceperea vietii sexuale mai devreme, cu implicatiile de rigoare, fara vreo imbunatatire in plan social", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei Romane, referitor la orele de educatie sexuala in scoli.

Citeste si: Măsuri dure pentru elevi. Va deveni obligatoriu în toate școlile din România. Fiecare părinte trebuie să știe asta

 

Citește-ne pe
Citește și:

Bilanț coronavirus 24 iulie 2021. Număr mic de cazuri noi și decese! Câte s-au înregistrat

ULTIMA ORĂ Incendiu într-un apartament, 14 persoane au fost evacuate

Advăruri nespuse despre Ana Porgras. Cum și-a înșelat aceasta antrenorii? La fel a făcut și cu Zanni. Detalii neștiute până acum (EXCLUSIV)

SARBATOARE mare, duminica, 25 iulie 2021: Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria! RUGACIUNEA care se rosteste in aceasta zi!

ULTIMĂ ORĂ! CERT-RO avertizează: Atenție la felul în care completați formularul pentru Grecia

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies