Educatia sexuala in scoli, cu acordul parintilor. "Cei mici nu pot fi protejati prin neinformare"

Controversatul subiect al orelor de educatie sexuala in scoli e pe cale sa fie rezolvat. Copiii vor avea ore de "educatie sanitara" cu acordul parintilor.


In articol:

Deputații au adoptat miercuri, cu 269 pentru 3 împotrivă, 35 abțineri proiectul prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților.

Propunerea a venit din partea deputaților PSD și PNL care au modificat în comisiile de specialitate legea protecției copiilor. Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

În cadrul dezbaterilor generale, la plen, deputatul USR Dan Barna a atras atenția că cei mici nu pot fi protejați prin neinformare.

Dan Barna, USR: „Avem pe masă un subiect -educația pentru sănătate, pentru copii, și vă cer tuturor să gândiți fiecare cu mintea dumneavoastră la acest vot. (...) România este în momentul de față pe primul loc în Europa la mame minore, ceea ce înseamnă că avem o problemă majoră. Faptul că tinerele, copilele își încep viața sexuală în toalete de școală este o problemă majoră. Nu ne putem proteja copiii neinformându-i (...) Avem părinți care din considerente religioase consideră că nu trebuie să aibă acces la acest tip de educație”.

Comisia Juridică a dat marți, raport favorabil pe varianta propusă de PSD și PNL. În urmă cu o săptămână, la Comisia de Muncă a Camerei Deputaților patru parlamentari PSD și PNL au propus ca programele de educație care includ educația sexuală să se desfășoare doar cu „acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor”.

Ce prevede legea în vigoare (45/2020)

”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.

Amendamentul nou introdus:

"Derularea sistematică în unitățile școlare cu acordul scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor de programe de educație pentru viața inclusiv educație sanitară în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și gravidității minorelor". (Autorii amedamentului: Robert Sighiartău (PNL), Florica Cherecheş (PNL), Elena Hărătău (PSD), Steluţa-Gustica Cătăniciu (neafiliat), Adrian Solomon (PSD), Nicuşor Halici (PSD) şi Titus Corlăţean (PSD).

Camera Deputaților este forul decizional, legea urmează să meargă la promulgare.

Citeste si: Stii semnul acela pe care toti il considera obscen? Uite ce inseamna, de fapt, degetul mijlociu aratat catre cineva

Citeste si: S-a dus la toaleta si a nascut! O fetita minora a declarat socata ca habar nu avea ca era insarcinata

Citeste si: Aceasta fata are cele mai bune raspunsuri pentru baietii care nu vor sa foloseasca prezervative

 

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate