Stii semnul acela pe care toti il considera obscen? Uite ce inseamna, de fapt, degetul mijlociu aratat catre cineva

În secolul IV î Hr, în Atena, un intelectual şi-a ridicat în public degetul mijlociu pentru a-şi exprima dispreţul faţă de un politician care vorbea ca o moară stricată."Acesta este marele demagog", a spus intelectualul, care era nimeni altul decât filosoful Diogene, despre nimeni altul decât oratorul Demostene.

Degetul mijlociu, ridicat deasupra celorlalte degete care stau culcate sub el, a fost documentat astfel ca semn al insultei şi trivializării de mai bine de două milenii.

Filosofii Greciei antice, poeţii latini, soldaţii, atleţii şi starurile pop, elevii, poliţiştii irascibili sau directorii cu nerv au fost şi sunt conştienţi de puterea acestui gest de a ofensa şi aprinde spirite, scrie BBC News. „Este unul dintre cele mai vechi gesturi de insultă cunoscute vreodată”, spune antropologul Desmond Morris. "Degetul mijlociu este penisul, iar degetele chircite de ambele părţi sunt testiculele. Când îl ridici, îi faci cuiva un gest falic", scrie site-ul totb.ro.

Dacă noi numim acest gest „a-i arăta cuiva degetul” (există şi variante mai vulgare), romanii aveau şi ei propria denumire pentru el – „digitus impudicus”, adică degetul neruşinat, indecent sau insultător. În opera Epigrammata din secolul I d.Hr., poetul latin Martial, care se îngrija des de sănătatea lui, ridică degetul, „cel indecent”, înspre trei medici.

Cine s-ar fi gândit că unul dintre cele mai vulgare gesturi utilizate frecvent astăzi, cum este expunerea degetului mijlociu, a apărut în una dintre cele mai civilizate societăţi care a existat vreodată?

mijlociul

Înainte de a fi practicat pe scară largă, pe stadioane sau în alte medii colocviale, folosirea degetului mijlociu ca mesaj insultător datează de mai bine de 2.500 de ani, în scrierile ilustrului dramaturgul grec Aristofan (Î. Hr. 446 – 386 Î. Hr.). În comedia „Norii”, autorul numeşte acest semn „digitus impudicus„ sau „infamus” – deget indecent – şi îl descrie ca un gest jignitor, menit să insulte.

Semnul degetului mijlociu are o conotaţie sexuală, căruia autorul îi atribuia o imagine falică, reprezentând organele genitale masculine.

De asemenea, se crede că mesajul îi era transmis lui Socrate, ridiculizat fervent în lucrarea sa, un stil original de a-i răspunde filosofului la toate dilemele existenţiale socratice fără răspuns… Nici Caesar Augustus nu s-a sfiit să mimeze acest gest împotriva unui actor, iar despre împăratul Caligula, renumit pentru crimele sale îngrozitoare precum şi pentru nebunia sa, se spune că obişnuia să arate degetul mijlociu prizonierilor săi cărora le cerea să îl sărute, pentru propria flatare. Mai târziu, la începutul primului secol, gestul era folosit pentru a distrage atenţia faţă de ameninţarea deochiului. Simbolul trivial s-a perpetuat după câteva sute de ani, când armata engleză i-a găsit acestuia un alt sens.

mijlociul

Degetul mijlociu în războiul de o sută de ani…

Una dintre cele mai populare legende spune că în timpul Războiului de 100 de ani dintre Franţa şi Anglia, armata franceză obişnuia să tortureze arcaşii englezi prin tăierea degetului mijlociu, că aceştia să nu mai poată folosi arcurile în luptă. Însă, după bătălia de la Agincourt (anul 1415), câştigată de Anglia, arcaşii englezi au început să îi ironizeze pe francezi arătându-le degetul mijlociu, semn că încă mai puteau trage cu arcul. Nu există însă niciun argument sigur în ce priveşte o semnificaţie primordială a degetului de la mână, însă astăzi este fără îndoială un gest dezonorant. Acest lucru nu stinghereşte unele vedete să îl arate fanilor sau reporterilor insistenţi, atunci când cuvintele sunt de prisos. Nu în ultimul rând, semnul este utilizat şi între şoferi, unde gestica este un remarcabil cod de comunicare. După cum bine ştim… Probabil că Aristofan nu şi-ar fi închipuit că operele sale vor fi subiecte de referinţă pentru explicaţia semioticii de acest gen, dar nici că el se va impune cu o aşa pregnanţă două mii de ani mai târziu. Cert este că astăzi gestul este folosit la scară largă mai puţin datorită interesului nostru crescut pentru literatură antică.

… şi peste tot pe Glob

Utilizarea degetului cu acest scop este un gest universal valabil, însă el este gesticulat puţin diferit în alte ţări. Dintre toate însă, cele mai expresive reproduceri se practică în ţările orientale şi Rusia. Ca atare, gestul corespondent în cazul arabilor este mâna întinsă şi palma îndreptată în jos, cu toate degetele strânse, mai puţin cel din mijloc care este îndreptat în jos. O altă versiune expresivă aparţine ruşilor care obişnuiesc să folosească ambele mâini pentru un mesaj cât mai substanţial. Dacă vei observa vreun rus că introduce degetul mijlociu într-un cerc schiţat din primele două degete de la cealaltă mână, atunci vei şti că nu este tocmai flatant. Mesajul se transmite „caută sub coada pisicii”.

În Brazilia, gestul este considerat foarte vulgar şi este cunoscut sub numele de banana, făcut cu ambele braţe, fie prin apăsarea cotului în jos, fie aducând braţul la nivelul pieptului şi lovind umărul. Utilizat ca mesaj subliminal, ofensator sau în semn de recunoştinţă fanilor, este foarte probabil ca gestul să îşi schimbe conotaţia pe parcurs.

Citeste si: Cum face Raluca de la "Puterea dragostei 1" bani pe Instagram. Toată lumea a rămas șocată!

Citeste si: Ce a putut sa faca o fetita din SUA venita la bunici, in Galati: "Vai de noi si de educatia nostra!"

Citeste si: Pepe despre pumnul pe care Anamaria Prodan i la dat lui Dan Alexa: "Nu cred varianta aia cu transferul sau cu jocul și cred că nu o crede nimeni”

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
`
Setari de confidentialitate