Echinocțiul de Toamnă 2022. Ritualuri pentru sănătate și spor, la început de toamnă astronomică

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 13 iun 2023, 04:15

Data Echinocțiu Toamnă 2022. Tradiții și ritualuri toamna astronomică

Sursa: Photo Collage

Data la care pică Echinocțiul de Toamnă 2022! Ce ritualuri pentru sănătate și spor se fac la început de toamnă astronomică.

Echinocțiul de Toamnă 2022 sau începutul sezonului de toamnă astronomică în emisfera nordică pică anul acesta pe data de 23 septembrie.

Echinocțiul de toamnă reprezintă momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie. Acest fenomen reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal . 

Citeste si: Horoscop Echinocțiu de Toamnă 2022: Zodiile care primesc puteri nebănuite! Toamna astronomică aduce magia în viața Scorpionilor

Echinocțiul de Toamnă 2022. Obiceiuri și ritualuri la români 

Dincolo de semnificația științifică a acestui eveniment astronomic, Echinocțiul de Toamnă 2022 are o însemnătate deosebită în tradiția populară, acolo unde începutul sezonului de toamnă astronomică este asociat cu fertilitatea și cu bunăstarea, tocmai de aceea în această zi se fac ritualuri pentru sănătate și spor în toate. 

Echinocțiul de toamnă este un eveniment care marchează echilibrul dintre lumină și întuneric, dintre masculin și feminin, dintre viață și moarte.

Pentru ca este un eveniment care anunță încheierea muncilor agricole, sătenii obișnuiesc să ducă o parte din recoltă la preot pentru a fi sfințită. Se spune că aceste legume și fructe capătă puteri tămăduitoare și pot vindeca orice rană sau durere fizică sau sufletească.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Se spune că în această zi sfântă florile plâng și vorbesc între ele despre venirea iminentă a iernii, care înseamnă și sfârșitul lor. Dacă vrei să salvezi o floare care plânge trebuie să o ungi cu mir sfințit la o mănăstire, potrivit folclor românesc.ro. 

Tradiția îi îndeamnă pe gospodari ca în această zi să prepare primul must din strugurii proaspăt culeși.

Tot în ziua cu echinocțiul de toamnă se bat nucii și se scutură merele și gutuile. 

Citeste si: Echinocțiul de toamnă 2021. Tradiții și superstiții de Echinocțiul de toamnă! Ce să faci și să NU faci în această zi!

Superstiții în ziua Echinocțiului de Toamnă 2022 

Superstiția spune că supărările și certurile trebuie evitate în ziua când pică Echinocțiul de Toamnă 2022, în caz contrar există riscul ca așa să o ții până la sfârșitul anului. 

O altă superstiție de Echinocțiu de Toamnă 2022 se referă la faptul că nimeni nu trebuie să se spele pe față în această zi până nu apune Soarele, altfel riști să atragi ghinionul asupra ta. 

Un alt obicei de care e bine ca oamenii să țină cont atunci când e Echinocțiul de Toamnă 2022 este să nu iasă din casă până nu mânâncă o bucată de pâine.

Tradiția populară spune că dacă mănânci pâine înainte de a ieși vei avea un an prosper, plin de energie, un an în careîți va merge bine atât ție, cât și culturii tale.

Citeste si: Moșii de Toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de Toamnă