Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de la o unitate NATO! Anchetatorii au făcut descoperiri surprinzătoare

Autor: Diana Ghita

Alexandru Piscan a spionat în detaliu obiective strategice din țara noastră

Sursa: Facebook Alexandru Piscan; Observator

Autoritățile române au reținut primul cetățean român acuzat de spionaj pentru Rusia. Alexandru Piscan, identificat ca fiind suspectul, ar fi supravegheat obiective militare ale NATO.

Alexandru Piscan, presupusul spion, ar fi transmis informațiile și imaginile obținute Ambasadei Federației Ruse la București, iar aceste date ar fi ajuns ulterior la Moscova.

Ce au găsit anchetatorii acasă la Alexandru Piscan

Potrivit Observator, DIICOT a transmis că Piscan este acuzat de trădare, întrucât a furnizat date militare sensibile unor diplomați ruși aflați la ambasada din România.

Ofițerii susțin că bărbatul a monitorizat obiective militare românești și ale NATO, încă de acum doi ani, perioadă coincidentă cu debutul conflictului militar din Ucraina, inițiat de Vladimir Putin.

„Ca să facă aşa ceva în vreme de război, diplomaţi ai Federaţie Ruse care evident se ocupă de altceva decât de diplomaţie, presupune un risc. Ca acest risc să fie asumat, presupun că sunt lucruri grave. O să vedem gravitatea acestui caz în funcție de rapiditatea cu care diplomații vor pleca de la ambasada Rusiei”, a explicat Dan Dungaciu, analist politic.

Zonele spionate de Piscan includ regiuni strategice, cum ar fi Tulcea, situată aproape de granița cu Ucraina. Printre obiectivele militare vizate se numără și poligonul din Babadag, o unitate militară strategică a NATO unde, anul trecut, s-a desfășurat un important exercițiu militar cu participarea a 3.400 de militari din 12 țări.

Citește și: Un român a fost arestat pentru spionaj: A divulgat informații cu caracter militar Rusiei

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Investigațiile au scos la iveală faptul că Piscan ar fi urmărit activitățile și mișcările militare din aceste zone și a colectat informații detaliate despre trasee și echipamente militare. Ba mai mult, el ar fi realizat fotografii și filmări detaliate. Toate acestea au fost descoperite în locuința lui, în timpul perchezițiilor. Potrivit sursei citate, informațiile furnizate de spion ar fi putut oferi Rusiei un avantaj strategic în războiul din Ucraina.

În România ar fi fost infiltrați mai mulți spioni ai rușilor

Interesant este că Alexandru Piscan avea și o fațetă publică activă. În urmă cu două luni și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar al orașului Ploiești, plan de la care, ulterior, a renunțat. S-a reîntors în România, și-a deschis o firmă de organizare de evenimente și a devenit vocal în criticile sale la adresa clasei politice, prin diverse postări pe rețelele sociale.

Acum, bărbatul riscă o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare pentru trădare. Acest scandal de spionaj survine la scurt timp după publicarea unui raport al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), care evidențiază activitatea agenților ruși în România. Conform raportului, spionii ruși ar fi încercat să se infiltreze în instituții esențiale pentru apărarea și securitatea națională a țării.

Citește și: Viața și biografia lui Vladimir Putin: Cum a ajuns să fie președintele Rusiei

„Îndrăznesc să cred că în solda statului rus sunt mult mai mulţi decât cel identificat azi. E vorba mult mai mult decât atât, e vorba despre influenţa pe care Federaţia Rusă încearcă să o obţină în statele pe care le consideră inamice, cum este statul român”, a declarat Vlad Nistor, analist în politică externă, conform sursei citate.