Doliu în muzica internațională. Cunoscuta cântăreață Jessye Norman a murit!

Celebra cântăreață americană de operă Jessye Norman a murit, la vârsta de 74 de ani. Renumita cântăreață de operă ar fi decedat din pricina unui şoc septic şi a unui colaps generalizat al organelor.


In articol:

Problemele ar fi survenit după o operație la care Jessye Norman a fost supusă în anul 2015. Atunci renumita cântăreață de operă a avut o leziune a măduvei spinării.

Vestea morții lui Jessye Norman i-a întristat pe iubitorii de operă din Statele Unite, dar și din întreaga lume. Cântăreața americană a avut o carieră extraordinară, primind de-a lungul vieții numeroase premii, printre care și 5 Grammy, 4 pentru înregistrările sale și unul pentru înreaga carieră. Totodată, a fost distinsă și cu o Medalie Naţională pentru Arte, pe care i-a înmânat-o chiar președintele SUA de la acea vreme, Barack Obama.

Doliu în muzică. Celebra cântăreață Jessye Norman a murit

Născută la data de 15 septembrie 1945 în Augusta (Georgia), într-o familie de muzicieni, ambii părinți fiind instrumentiști, Jessye Norman s-a îndreptat și ea către muzică.

După terminarea liceului, Jessye Norman a primit o bursă la Howard University din Washington, acolo unde a studiat canto. După ce a absolvit Howard University din Washington, în anul 1967, Jessye Norman a urmat cursurile Peabody Conservatory din Baltimore şi, ulterior, pe cele ale Școlii de Muzică, Teatru și Dans din cadrul University of Michigan. 

Doliu în muzică. Celebra cântăreață Jessye Norman a murit

După terminarea studiilor muzicale, Jessye Norman s-a stabilit în Europa, acolo unde a și debutat ca artistă de operă. Primul ei rol l-a avut în anul 1969, pe cel al lui Elisabeth din „Tannhäuser” al lui Richard Wagner. Reprezentația a avut loc la Berlin. Jessye Norman a apărut ulterior în celebra „Aida”, jucând în opera respectivă la Milano și Berlin, în „Erwartung”, după Arnold Schoenberg sau în „Les Troyens”, după Hector Berlioz.

În anii '80 ajunsese cunoscută ca soprană în întreaga lume, după ce interpretase compoziții ale renumiților Brahms, Schubert, Wagner sau Mahler.

A debutat la Metropolitan Opera din New York tocmai în anul 1983, atunci când deja era cunoscută în întreaga lume. Jessye Norman a cântat la învestirea preşedinţilor Ronald Reagan şi Bill Clinton şi la manifestările prilejuite de a 60-a aniversare a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, în anul 1986.   

 


Clipul zilei pe KANALD.RO:
Recomandari
Te-ar mai putea interesa
` `
Setari de confidentialitate