Decesul lui Amadou Bagayoko a fost confirmat de familia lui, care a precizat că acesta s-a stins într-o clinică, după ce acuzase o stare accentuată de oboseală, scrie AFP.
Ce a spus ginerele lui Amadou Bagayoko despre starea în care se afla înainte de moarte
Reputat pentru contribuția sa semnificativă în conturarea unui stil muzical inconfundabil, ce a îmbinat armonios tradițiile sonore ale Maliului cu influențele rock și blues din Occident, cântărețul Amadou a lăsat în urmă o moștenire culturală vastă.
Cariera muzicală a lui Amadou a fost strâns legată de cea a soției sale, Mariam Doumbia. Împreună au reușit să transforme o poveste personală într-un proiect artistic de referință. Duo-ul a cucerit inimile fanilor de pe tot globul, prin concertele susținute pe cele mai mari scene internaționale și prin albumele care s-au vândut în milioane de exemplare.
Printre reușitele de excepție din cariera cuplului se numără participarea la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, în 2024, dar și momentul lor de neuitat de la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace acordat lui Barack Obama. De asemenea, Amadou & Mariam au compus piesa oficială a Cupei Mondiale din 2006, un simbol al recunoașterii internaționale de care s-au bucurat.
„ Era bolnav de ceva vreme ”, a transmis ginerele său, Youssouf Fadiga, într-o declarație oferită Agenției France Presse. Potrivit managerului Yannick Tardy, Amadou a ajuns la clinică după ce a resimțit o stare accentuată de epuizare, iar decesul a survenit în aceeași zi.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
În ce alte activități a fost implicat Amadou Bagayoko, pe lângă muzică
Activitatea artistică a lui Amadou Bagayoko nu s-a rezumat la concerte și albume de succes.
„ Consternat ” – astfel s-a declarat ministrul Culturii din Mali, Mamou Daffé, la aflarea veștii. Oficialul a adăugat că dispariția lui Amadou reprezintă o pierdere grea pentru cultura națională și pentru patrimoniul muzical al lumii.
Amadou & Mariam s-au remarcat nu doar prin originalitatea sunetului, ci și prin colaborările prestigioase cu nume mari din industria muzicală internațională. Printre cei care au împărțit scena cu ei se numără Damon Albarn, liderul trupelor Blur și Gorillaz, David Gilmour de la Pink Floyd, dar și Coldplay, U2 sau Stevie Wonder. Prezenți în mod constant pe afișele marilor festivaluri, precum Glastonbury, cei doi au devenit un simbol al diversității culturale și al incluziunii.
Citește și: Doliu în lumea muzicii! O mare artistă a murit la vârsta de 63 de ani, într-un teribil accident rutier
Albumul Dimanche à Bamako, lansat în 2004, a consfințit consacrarea lor internațională, iar nominalizarea la premiile Grammy în 2010 a completat lista distincțiilor obținute de-a lungul anilor, alături de trofeele BBC Radio Awards și Victoires de la Musique.