Câți bani pierde anual România, după ce a ratat intrarea în Spațiul Schengen. Florin Spătaru: „Aceste fonduri sunt necesare”

Author: Cristina Mocanu

Florin Spătaru, ministrul Economiei

Sursa: https://www.facebook.com/florin.spataru.9

Din cauza votului negativ pentru aderarea la Spațiul Schengen, România pierde anual miliarde de euro.

Potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru, România pierde anual miliarde de euro din cauza votului negativ primit pentru aderarea la spațiul Schengen.

România pierde 10 miliarde de euro anual, după ce a ratat intrarea în Spațiul Schengen

Din cauza respingerii României de a intra în spațiul Schengen, țara noastră pierde anual 10 miliarde de euro, potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru.

Acesta a declarat pentru Digi24 că: „O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plătește orice cetățean sau orice companie care trebuie să tranziteze granițele, neintrând în Schengen.

(...) Vorbim de o pierdere anuală. Vreau să vă spun că o decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarității de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment.(...) Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulți ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiții de foarte mult timp.
Vă dați seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuși să-i să fie alocate României, pentru că economia, România, are nevoie de aceste fonduri".

Citește și: Ce șanse mai are România să intre în Spațiul Schengen, după votul negativ al Austriei în JAI. Când s-ar putea lua o decizie favorabilă

Ministrul Economiei a ținut să precizeze că a făcut apel către toți ambasadorii şi către toate statele să analizeze intrarea României în Schengen din punct de vedere tehnic, conform condițiilor care au fost stabilite pentru aderarea în Schengen, şi orice decizie "care ține de emoție sau de alte aspecte care nu au relevanță pentru aderarea noastră în Spațiul Schengen să fie lăsate deoparte".

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost rechemat în țară

Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu, din cauza votului negativ oferit de Austria în privința aderării la Schengen.

Potrivit comunicatului de pe pagina oficială mae.ro: “Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări. Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim.

Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat.”

Citește și: România nu intră în Schengen de la 1 ianuarie! Austria și Olanda au votat împotriva extinderii frontierelor

Austria și Olanda au dat vot negativ pentru aderarea României la zona Schengen

Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, Olanda fiind forțată de împrejurări, deoarece România și Bulgaria au venit la pachet, iar aceasta era de acord doar cu aderarea țării noastre, dar nu și cu aderarea Bulgariei.

Din această cauză președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis că este foarte dezamăgită de decizia de amânare a aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. 

Sursă: digi24.ro

 


Natalia a dat cărțile pe față în Casa iubirii! Concurenta l-a înfruntat aprig pe Robert și i-a mărturisit tranșant lui Marinel că nu simte nimic pentru el! „N-a fost scânteia aia! Am încercat! Dar nu pot să spun că s-a schimbat foarte mult!”

Influențată de Radu, Natalia le-a mărturisit lui Robert și lui Marinel că nu a simțit pentru niciunul dintre ei scânteia care să ducă la o posibilă relație! „Eu n-am avut chestia asta din păcate cu tine!”

Cookies