Deficitul de lucrători calificați în meseriile IT, la un nivel record!

Author: Bogdan Frațilă

Potrivit unui studiu, niciodată nu au fost atât de multe locuri de muncă vacante în profesiile din domeniul IT ca anul trecut.

Sursa: PixaBay

Potrivit unui studiu, niciodată nu au fost atât de multe locuri de muncă vacante în profesiile din domeniul IT ca anul trecut.

Potrivit unui studiu, niciodată nu au fost atât de multe locuri de muncă vacante în profesiile din domeniul IT ca anul trecut.

Cererea mare de specialiști calificați coincide cu scăderea numărului de absolvenți de universități. deficitul de lucrători calificați în profesiile IT a atins un nou nivel record în Germania anul trecut. În 2022, în medie, la nivel național au existat 67.924 de locuri de muncă vacante în domeniul tehnologiei informației- mai multe decât oricând de la începutul perioadei de observație, în 2010, potrivit unui studiu realizat de Institutul de Economie Germană (IW), afiliat angajatorilor.
În același timp, existau doar 27.136 de șomeri cu calificări în domeniul IT.

Digitalizare în toate sectoarele economiei

Potrivit studiului, în special extinderea infrastructurii digitale în toate sectoarele economice duce la o cerere crescută de specialiști IT calificați. Din 2015, nu a fost posibil să se ocupe toate locurile de muncă în domeniul IT cu șomeri calificați. În timpul pandemiei Corona, a existat o scădere temporară a numărului de locuri de muncă vacante.

Dar, din 2021, numărul a crescut din nou semnificativ.
Potrivit studiului, deficitul de experți cu o diplomă universitară este deosebit de mare. Anul trecut a existat un deficit de aproape 34.000 de experți numai în acest domeniu. Pentru opt din zece posturi vacante la acest nivel de calificare nu existau șomeri cu calificări adecvate. Acest deficit nu poate fi acoperit pe termen scurt și mediu de absolvenții de studii universitare, au subliniat experții IW.
Având în vedere că în ultimii ani a scăzut numărul de studenți în domeniul matematicii, informaticii, științelor naturale și tehnologiei în primele semestre universitare, este chiar de așteptat o nouă scădere a numărului de absolvenți.

Oportunități pentru cei care își schimbă cariera

Având în vedere această situație, companiile văd în recrutarea de lucrători calificați din străinătate o posibilă soluție în lupta împotriva deficitului de lucrători calificați din sectorul IT.

o strategie promițătoare este însă și aceea de a da o șansă celor care intră lateral din alte grupuri profesionale și lucrătorilor cu mobilitate ascendentă de la niveluri de calificare mai mici.

Citește și: Scene dureroase în casa lui Aurel Pădureanu! Cum și-a găsit artistul fiul?: „Am rămas blocat”

Industria tehnologică a devenit o forță motrice a economiei globale, iar cererea de specialiști în domeniul IT a crescut semnificativ în ultimele decenii. Cu toate acestea, această creștere rapidă a condus la o criză de specialiști în IT, cu un deficit semnificativ de lucrători calificați. În acest articol, vom explora impactul lipsei de lucrători calificați în industria IT, analizând cauzele acestui deficit și posibile soluții pentru a aborda această problemă.

Există mai multe cauze majore ale crizei de specialiști în IT. Una dintre acestea este ritmul rapid de inovare și dezvoltare tehnologică. Tehnologia evoluează într-un ritm accelerat, iar companiile se confruntă cu o cerere în creștere pentru dezvoltatori de software, ingineri de date, experți în securitate cibernetică și alți profesioniști în IT. Aceasta a dus la o discrepanță între cerere și ofertă, deoarece numărul absolvenților de IT nu poate ține pasul cu cererea în creștere.

Un alt factor important este lipsa de resurse și infrastructură adecvată în domeniul educației în IT. Mulți tineri sunt atrași de industria IT, dar nu beneficiază de acces la programe de învățământ de calitate sau la resurse suficiente pentru a-și dezvolta competențele necesare. Aceasta duce la o discrepanță între cunoștințele necesare în industrie și cele dobândite de studenți, ceea ce face ca tranziția de la școală la locul de muncă să fie dificilă.

Ce facultate a terminat Dinu Maxer? Artistul nu a vrut să profeseze în acel domeniu, deși avea 10 pe linie

Citește și: Apple Vision Pro vs Meta Quest 3- Care castiga in cursa VR/ AR?

Citește și: Apple Vision Pro- Afla despre noul produs Apple de peste 3000 Euro!

Citește și: Starea telefoanelor inteligente în 2023: Inovații și Tendințe Actuale!