Decizia care ar putea schimba totul! Salariul minim ar putea crește cu 500 de lei!

,

Veste bună pentru români! Salariul minim ar putea crește cu 500 de lei, după introducerea salariului minim european! Iată când va fi posibil acest lucru!

Dragoș Pîslaru, eurodeputat REPER, susține că directiva privind salariul minim european ar trebui să aducă o creștere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România.

Citeste si: Nicolae Ciucă: Plafonul aprobat pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic este de 185.483.810 euro

Salariul minim ar putea crește cu 500 de lei! Când va intra în vigoare

"Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă muncești, ar trebui să ai suficienți bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ți ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim și abia își duc viața de la o lună la alta.

E important să știe că dacă va exista inflație, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va crește cu rata inflației. Iar dacă va exista creștere economică, de asemenea, salariul minim va crește", a declarat, pentru News.ro, Dragoș Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

Citeste si: Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și salariilor: "Nu mi se pare corect ca demnitarii să fie primii care beneficiază de aceste creșteri"

Prin adoptarea acestei directive se urmărește o creștere de cel puțin 500 de lei salariului minim național.

 "Ținta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Așadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creștere de cel puțin 500 și ceva de lei salariului minim național. Evident, a avea o astfel de creștere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înțelegere clară de a pune niște indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu și salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face.  În doi ani, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel național", susține Dragoș Pîslaru. 
 
Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puțin peste 2.000 de lei net. 

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Curs valutar BNR joi, 1 decembrie 2022. Ce se întâmplă cu dolarul și euro la începutul lunii. Cum arată cotațiile la bănci

Șocant! Bărbat omorât în bătaie, în plină zi, într-o piață din Târgoviște

Curs valutar BNR joi, 1 decembrie 2022. Ce se întâmplă cu dolarul și euro la începutul lunii. Cum arată cotațiile la bănci

Ce este recesiunea globală și care sunt cauzele care duc la un astfel de fenomen

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies