De ce să consumi regulat carne de miel

Author: Lavinia Medrea

Nu numai că este o sursă bogată de proteine de înaltă calitate, dar carnea de miel este și o sursă remarcabilă de fier, zinc și vitamina B12.

Consumul regulat poate promova creșterea musculară, întreținerea și performanța. În plus, ajută la prevenirea anemiei.

Mielul este carnea tinerelor oi domestice (Ovis aries). Este un tip de carne roșie - un termen folosit pentru carnea mamiferelor care este mai bogată în fier decât puiul sau peștele. Carnea oilor tinere - în primul an - este cunoscută sub numele de miel, în timp ce carnea de oaie este un termen folosit pentru carnea oilor adulte.

Cel mai adesea este consumat neprocesat, dar pastrama de miel (carne afumată și sărat) este, de asemenea, comună în unele părți ale lumii. Fiind bogat în proteine de înaltă calitate și multe vitamine și minerale, mielul poate fi o componentă excelentă a unei diete sănătoase.

Iată tot ce trebuie să știi despre miel!

Informații nutriționale despre carnea de miel

Mielul este compus în principal din proteine, dar conține și cantități variate de grăsime. O porție de 3,5 100 de grame de miel prăjit oferă următorii nutrienți:

  • Calorii: 258;
  • Apă: 57%;
  • Proteine: 25,6 grame;
  • Carbohidrați: 0 grame;
  • Zahăr: 0 grame;
  • Fibre: 0 grame;
  • Grăsimi: 16,5 grame.

Proteinele din carnea de miel

Ca și alte tipuri de carne, mielul este compus în principal din proteine. Conținutul de proteine al mielului slab și gătit este de obicei de 25-26%. Carnea acestui animal este o sursă de proteine de înaltă calitate, oferind toți cei nouă aminoacizi esențiali de care organismul tău are nevoie pentru creștere și întreținere. Prin urmare, consumul de carne de acest fel - sau alte tipuri de carne - poate fi deosebit de benefic pentru culturiști, sportivii în recuperare și persoanele care se află după operație. Consumul de carne promovează o nutriție optimă ori de câte ori țesutul muscular trebuie să fie construit sau reparat.

Grăsimile din carnea de miel

Mielul conține cantități diferite de grăsime, în funcție de cât de mult a fost tăiat, precum și de dieta, vârsta, sexul și hrana animalului. Conținutul de grăsime este de obicei în jur de 17–21%. Este compus în principal din grăsimi saturate și mononesaturate — în cantități aproximativ egale — dar are și cantități mici de grăsimi polinesaturate.

Astfel, o porție de 100 de grame de miel prăjit oferă 6,9 grame de grăsimi saturate, 7 grame de grăsimi mononesaturate și doar 1,2 grame de grăsimi polinesaturate. Grăsimea de miel, sau seul, conține de obicei niveluri puțin mai mari de grăsimi saturate decât carnea de vită și porc. Grăsimile saturate au fost considerate de mult timp un factor de risc pentru boli de inimă, dar multe studii nu au găsit nicio legătură.

Seul de miel conține, de asemenea, o familie de grăsimi trans cunoscute sub numele de grăsimi trans pentru rumegătoare. Spre deosebire de grăsimile trans găsite în produsele alimentare procesate, se crede că grăsimile trans de la rumegătoare sunt benefice pentru sănătate.

Cea mai comună grăsime trans pentru rumegătoare este acidul linoleic conjugat (ALC). În comparație cu alte cărnuri de rumegătoare - cum ar fi carnea de vită și vițel - mielul conține cele mai mari cantități de ALC. ALC a fost asociat cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea masei de grăsime corporală, dar cantități mari din suplimente pot avea efecte adverse asupra sănătății metabolice.

REZUMAT

Proteina de înaltă calitate este principala componentă nutritivă a mielului. Conține, de asemenea, cantități variate de grăsimi - în mare parte grăsimi saturate, dar și cantități mici de ALC, care are mai multe beneficii pentru sănătate.

Așadar, acum că știi beneficiile consumului acestui timp de carne, e momentul să cauți rețete de cotlet de miel la cuptor care să-ți satisfacă fiecare papilă gustativă. Gătește-l în orice alt mod dorești, cu o garnitură de orez, piure sau cartofi gratinați. Bucură-te de gustul desăvârșit și de nutrienții pe care îi conține!