De cate feluri sunt implanturile dentare

Author: Silviu Bunea
Actualizat: 08 dec 2017, 15:22

Implantul dentar este o solutie moderna, prin care orice dinte lipsa poate sa fie inlocuit intr-un mod elegant si eficient.

Un implant este un inlocuitor artificial al radacinilor dentare si este fabricat de cele mai multe ori din titan sau din aliaje de titan.

In ultimii ani, au aparut si alte materiale folosite in implantologie, cum ar fi zirconiul, insa cele mai populare, conform celor de la draristide.ro, raman cele din titan.

Cei care cauta un cabinet stomatologic pentru o lucrare de acest fel vor gasi o multime de variante de implant dentar preturi bune si rezultate impresionante. Pentru asta insa, trebuie putina informare.

De cate feluri sunt implanturile dentare?

Daca eliminam diferentierea in functie de material, descoperim ca implanturile dentare sunt de mai multe feluri:

1. Implanturi de forma radacinii. Sunt foarte populare, atat datorita pretului, cat si datorita modului in care se comporta. Acestea pot sa aiba o forma cilindrica si sunt netede sau cu spire. De asemenea, pot ave o forma conica. Cele mai moderne implanturi au o topografie rugoasa, in asa fel incat sa ii permita osului sa se depuna pe ele. Datorita tehnologiei din ce in ce mai moderne si mai interesante, osul poate sa adere perfect la implant.

2. Implanturi cu lucrari cimentate. Acestea sunt construite in asa fel incat lucrarea (dintele ce va sta pe implant) sa poata sa fie cimentata. De regula este folosit un adeziv sigur pentru sanatate, insa exista riscul c resturile de ciment sa se infiltreze sub gingie si sa creeze probleme.

3. Implanturi cu lucrari insurubate. Este o a doua metoda de fixare a coroanei dentare si are avantajul de a putea fi indepartat fara probleme ori de cate ori este nevoie (pentru igienizare sau pentru reparatii). Dezavantajul insurubarii este rezistenta, care poate sa aiba de suferit la presiuni mari. Surubul este destul de mic si poate sa fie slabit.

4. Mini implanturi. Aceste sunt implanturi foarte subtiri destinate spatiilor inguste. Pot fi folosite in momentul in care un spatiu nu permite un implant de dimensiuni mari sau in momentul in care trebuie sa fie stabilizate protezele. Acestea nu sunt foarte indicate, deoarece nu sunt rezistente.

De-a lungul timpului au fost folosite mai multe tipuri de implanturi, care astazi nu mai prezinta interes deoarece sunt fie periculoase pentru sanatate, fie mult prea dificil de montat. Astfel, in trecut erau folosite implanturile de tip lama, implanturile subperiostale, barele fixate la os pe care erau montate proteze sau implanturi transosoase. Unele dintre ele se mai folosesc in cazuri extreme, spre exemplu atunci cand atrofierea osoasa este foarte mare si nu se pot realiza aditii osoase.

De asemenea, o categorie de implanturi foarte interesante este reprezentata de cele zigomatice. Acestea sunt lungi si sunt plasate in partea din spate a osului maxilar. Sunt indicate tot in cazul atrofiilor maxilare foarte severe. Un astfel de implant este mai putin invaziv decat aditia osoasa si asigura o stabilitate foarte buna pentru intreaga dantura.

De ce este esential un implant dentar?

Aparitia acestei solutii este esentiala pentru sanatatea umana. Pe langa partea estetica, implantul dentar creste in mod considerabil calitatea vietii. Acesta reuseste sa elimine riscurile de deformare a fetei din cauza golurilor lasate de dinti, asigura posibilitatea unei masticatii corecte si naturale si este asemanator cu dintele natural, ceea ce il face usor de acceptat in gura.

Implanturile moderne sunt din ce in ce mai ieftine, asadar, aproape oricine isi poate permite o astfel de solutie pentru restaurare corecta a danturii la un cabinet stomatologic profesionit. Spre deosebire de metodele clasice de restaurare, implantul este fara doar si poate o varianta eleganta si 100% eficienta.

 

Taguri: