Cutremure în lanț în România, luni. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe din țară

,
Cutremur în România, luni

Cutremur în România, luni

Două cutremure au avut loc în România, luni. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe din țară.

Două  cutremure s-au înregistrat în România, luni. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe din țară, anunță Institutul Naţional de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului. 

Citeste si: Cutremur în această dimineață, în România! În ce zone s-a înregistrat seismul și ce magnitudine a avut

Val de cutremur în România, luni

Al doilea cutremur a avut loc luni seara, la ora 21:32:27 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 108km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 63km E de Brasov, 75km NE de Ploiesti, 118km S de Bacau, 127km V de Braila, 128km N de Bucuresti, 128km V de Galati, 144km NE de Pitesti, 177km E de Sibiu, 193km N de Ruse, 200km SV de Iasi.

Primul seism a avut loc, luni, în ziua de 26 septembrie, la ora 16:49:51 (ora locală a României), s-a produs în Transilvania, Covasna.

Cutremurul cu magnitudinea ml 2.8 și a avut loc la adâncimea de 103km.

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41km NE de Brasov, 99km N de Ploiesti, 103km SV de Bacau, 144km NE de Pitesti, 148km E de Sibiu, 156km N de Bucuresti, 161km V de Galati, 163km NV de Braila, 188km SV de Iasi, 215km SE de Cluj-Napoca.

cutremur

Cutremur 

Seisme frecvente în România

România are un risc   seismic major   în privința cutremurelor între 6- 7 grade pe scara Richter.

Dintre aceste arii epicentrale, zona seismică Vrancea este cea mai importantă, prin energia cutremurelor produse, extinderea ariei lor de macroseismicitate și caracterul persistent și concentrat al epicentrelor.

Seismicitatea din România este grupată în mai multe zone epicentrale: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Alte zone epicentrale de importanță locală pot fi găsite în Transilvania, Galați, în zona Jibou și râul Târnava, în partea de nord și de vest a Olteniei, în nordul Moldovei și în Câmpia Română.

Activitatea seismică cea mai puternică din România se concentreză în zona Vrancea, la adâncimi intermediare de 60-200 km, într-o placă subdusă veche, aproape verticală.

Statistic, cutremure cu magnitudinea 6 și peste apar în Vrancea (aproximativ) la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Cutremurul devastator din 1977

Cutremurul din anul 1977 a fost un puternic seism cu efecte devastatoare asupra României. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 56 de secunde.

Au murit peste 1.500 de oameni, dintre care peste 1.400 numai în Bucureşti, iar alţi aproximativ 11.300 au fost răniţi.

Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea în Bucureşti, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor.

În prezent, în Bucureşti sunt consemnate 363 de clădiri aflate în clasa l de risc seismic şi 373 încadrate în clasa a ll-a de risc seismic, conform datelor oficiale.

Citeste si: Cutremur în această dimineață, în România! În ce zone s-a înregistrat seismul și ce magnitudine a avut

 

Citește-ne pe

Citește și:

România, printre ţările care ar fi afectate de norul radioactiv în caz de accident la centrala nucleară Zaporojie

Cutremur în România, miercuri seară. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe

Guvernul britanic se pregătește de greve majore. Armata ar putea asigura funcționarea serviciilor esențiale

Cutremur în România, miercuri seară. Seismul s-a resimțit în mai multe orașe

Cutremur în lanț, marți, în România. Seismele s-au resimțit în mai multe orașe

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies