Cutremur duminică dimineață în România! Ce magnitudine a avut

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 feb 2021, 05:15
Cutremur in Romania, in apropiere de Bucuresti

Un cutremur s-a produs duminică dimineața în România, în apropiere de Capitală.

Seismul a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter și s-a produs în apropiere de Capitală, în județul Giurgiu. Cutremurul a avut loc la ora 05:51, epicentrul fiind localizat la 44 de kilometri de București, potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul de duminică dimineață s-a produs la o adâncime de numai 2 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 42 km Nord-Est de Ruse, 44 km Sud-Est de Bucureşti, 100 km Sud de Ploieşti, 148 km Sud-Est de Piteşti, 156 km Nord-Vest de Varna şi 179 km Vest de Constanţa.

Un alt cutremur de aproximativ 3 grade s-a produs în România pe 29 septembrie, în zona Vrancea. Seismul respectiv a avut magnitudinea de 3,2, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). El s-a produs la ora 07:35.

Cutremurul respectiv nu a fost unul de suprafață, el producându-se la adâncimea de 129 de kilometri. Epicentrul lui a fost localizat în apropierea oraşelor Braşov, Ploieşti, Bucureşti, Piteşti, Bacău, Brăila, Galaţi, Sibiu, Ruse, Iaşi.

Când ar putea veni următorul cutremur mare în România

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, a spus când este posibil să ne confruntăm cu un cutremur mare. Potrivit lui Gheorghe Mărmurea, următorul cutremur mare ar putea atinge magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„(Cutremurul- n. r.) va fi adânc şi acesta va fi norocul României. Cu cât e mai adânc, cu atât energia se disipă pe o suprafaţă mai mare. Va fi o suprafaţă foarte mare, de la Moscova la Cairo. Pe toată Europa, aş spune.

Eu sunt optimist, acesta este cuvântul. Adâncimea va fi de 150-170 de km. Şansele sunt foarte mari să fie după 2040- 2041.

Sunt calcule de peste trei secole şi care văd că se satisfac. Văd că până acum nu am greşit deloc”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Cel mai puternic cutremur din 2020 din România  s-a produs pe 31 ianuarie, în județul Vrancea. Seismul a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 121 de kilometri. Cutremurul s-a resimțit puternic în mai multe orașe, printre care și Capitala.