Cum se pot amâna ratele la bancă. Guvernul aprobă astăzi normele

Author: Andrei Ionescu

Guvernul aprobă astăzi normele pentru amânarea ratelor la bancă 

Sursa: Unsplash

Guvernul aprobă azi normele metodologice pentru aplicarea ordonanței de urgență ce prevede posibilitatea amânării, cu 9 luni, a ratelor la creditele bancare.

Nu oricine poate beneficia de ordonanța de urgență ce prevede amânarea ratelor pe o perioadă de 9 luni.

Iată o parte dintre condițiile care trebuie îndeplinite pentru a amâna ratele timp de 9 luni:

 

  • creditele au fost acordate până la data de 30 aprilie 2022 inclusiv;
  • data scadenţei finale a obligaţiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligaţiilor de plată;
  • solicitanții nu au înregistrat restanţe în ultimele şase luni înainte de data solicitării suspendării obligaţiei de plată şi nu înregistrează restanţe nici la data solicitării de suspendare a obligaţiilor de plată.

Cine își va putea amâna ratele la bancă

Doar persoanele și entitățile juridice care dovedesc că au probleme își vor putea amâna pe o perioadă de 9 luni ratele la bancă.

În privința firmelor, acestea trebuie să dovedească faptul că le-au crescut cheltuielile cu 25% față de anul trecut.

„Nu este o măsură pentru toată lumea. E o măsură pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Nu este o scutire, este o amânare la plată.

Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă față de moratoriul din 2020 este creşterea cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Deci acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% față de perioada anului trecut şi la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilități, pentru că ne încadrăm şi în situaţia care a apărut între timp practic costul lunar e afectat de preturile de la energie, de la combustibil, dar şi de la alte materii prime. 
Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună cu sistemul bancar”, declara ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

Citeste si: Cine va putea să-și amâne ratele de la 1 iulie 2022. Ministrul Finanțelor: „Amânarea ratelor nu e pentru toată lumea”

Ministrul Finanțelor recunoaște că nu e cea mai bună opțiune!

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, recunoaște că amânarea ratelor la bancă pentru o perioadă de 9 luni nu e cea mai bună opțiune pe care românii o au în acest context economic și social foarte dificil.

„Dincolo de faptul că şi statul a venit cu o măsură privind un moratoriu de amânare a ratelor, care nu este neapărat cea mai bună soluţie în contextul creşterii ratelor, dar este o soluţie, din perspectiva gradului de îndatorare, discuţiile noastre sunt cu Banca Naţională a României, pentru că acea normă este dată de de BNR.

Trebuie să ne mişcăm cu toţii din perspectiva aceasta, mai ales cei care au credite, să se adapteze, iar noi să încercăm să inversăm trendul de creştere a dobânzilor. Dar, acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, va dura cel puţin anul acesta şi poate şi un pic din anul viitor şi, atunci, oamenii trebuie să se ducă să caute acele soluţii pe care băncile le pun la dispoziţie.

Curs valutar BNR joi, 4 august 2022. Euro continuă să scadă. Ce se întâmplă cu restul monedelor și ce bancă oferă cel mai bun curs valutar azi

Noi am discutat cu băncile. Sunt soluţii de refinanţare, soluţii de trecere pe dobândă fixă, măcar pentru a bloca o creştere ulterioară a ratei, soluţiile de restructurare, soluţii de trecere de la indicator de ROBOR la IRCC, dar şi această soluţie pentru cei care într-adevăr au o dificultate, de amânare a ratelor cu până la 9 luni”, a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Citeste si: Cum prevăd economiștii evoluția valutei în următoarea perioadă a anului. Ce se va întâmpla cu moneda euro

 

 


„Nu cred că le-am umilit nici pe ele pentru rating. Pur și simplu, așa s-a întâmplat”. Ce părere are Adriana Bahmuțeanu despre momentele în care a folosit cuvinte dure la adresa unor persoane publice

Adriana Bahmuțeanu, în perioada în care a lucrat în televiziune, a avut contact cu mai multe persoane. Cu unele dintre ele, aceasta nu a reușit să lucreze așa cum și-a dorit, motiv pentru care, în unele situații, a reacționat verbal mai violent.

Cookies