Cum să alegeți o tastatură mecanică? Afla ce e important aici!

Author: Bogdan Frațilă

tastaturile mecanice sunt, de asemenea, disponibile într-o gamă mult mai largă de configurații decât cele pe care le puteți obține de la tastaturile cu membrană

Sursa: PixaBay

tastaturile mecanice sunt, de asemenea, disponibile într-o gamă mult mai largă de configurații decât cele pe care le puteți obține de la tastaturile cu membrană

În timp ce cei mai mulți oameni se orientează către tastaturile mecanice pentru că sunt interesați de senzație sau pentru că le place sunetul de epocă, tastaturile mecanice sunt, de asemenea, disponibile într-o gamă mult mai largă de configurații decât cele pe care le puteți obține de la tastaturile cu membrană.

Fie că doriți un layout ultra-minimal care renunță la tot ce este mai puțin absolut necesar sau un cal de bătaie de dimensiuni mari, cu un pad numeric și o mulțime de taste de funcție, există șanse să existe un producător care să facă ceea ce vă place.

Deși nu ne putem uita la fiecare layout disponibil (sunt prea multe pentru a le enumera, de la modele de 40% fără nici măcar un rând de taste numerice până la mastodonți cu șapte rânduri și zeci de taste de funcție atribuibile), acestea sunt câteva dintre cele mai populare.

Layout-urile comune sunt cunoscute în mod popular după procentul pe care îl acoperă dintr-un layout de tastatură full-size (full-size sau "100%" însemnând o tastatură cu un layout complet de mașină de scris QWERTY, taste funcționale, un grup de navigare și un pad numeric).

Layout-uri/ Marimi

100% ("Full-size")

Acesta este layout-ul standard al tastaturii de birou, cu un set complet de taste funcționale, taste de navigare și bloc numeric.

Dacă petreceți ceva timp lucrând cu foi de calcul sau cu orice altceva care necesită introducerea de date, aceasta oferă toate tastele fără de care nu puteți trăi. Ca și în cazul layout-urilor TKL, o gamă largă de tastaturi mecanice sunt disponibile în acest design, deoarece este cât se poate de aproape de un standard.

96% ("1800" sau "compact full-size") layout

Nu veți vedea acest lucru atât de des, dar o tastatură de 96% (denumită uneori model "1800" după modelul terminalului Cherry G80-1800 care a introdus conceptul) stoarce cea mai mare parte a unui layout de dimensiuni normale într-o tastatură nu mult mai mare decât un model fără taste- practic, păstrează blocul numeric, dar renunță la grupul de navigare, cu excepția tastelor

săgeată.

Fără tastatură ("TKL")

O tastatură fără tastatură sau "TKL" este exact așa: renunță la blocul numeric (sau "zece taste"), dar păstrează numărul standard de taste de navigare: tastele săgeată, Home și End, Page Up și Page Down și diversele taste de funcție extinsă, cum ar fi Print Screen.

75%

O tastatură 75% strânge grupul de navigare și tastele săgeată mai aproape de restul tastelor, reducând cu câțiva centimetri lățimea unei plăci fără zece taste, păstrând în același timp cât mai multe taste, inclusiv rândul de funcții.

Acesta este formatul pe care probabil că l-ați folosit pe computerul dvs. portabil și credem că este un punct ideal în proiectarea tastaturii, oferindu-vă majoritatea opțiunilor de navigare și de funcții de care au nevoie utilizatorii medii într-un factor de formă care are aceeași lățime ca și cele mai compacte formate.

65%

Dispunerea 65% este similară cu cea de 75%, dar elimină rândul fizic de funcții în favoarea unui strat de funcții- în loc de tasta F1, veți apăsa Fn+1 și așa mai departe. Acesta este cel mai mic layout standard care păstrează tastele fizice de săgeți și, de obicei, câteva taste de navigare, cum ar fi Page Up și Page Down (restul sunt, desigur, disponibile în straturile de funcții).

Majoritatea planșelor 65% nu sunt mai înguste decât cele 75%, ceea ce economisește un pic de spațiu pe desktop. Acesta este cel mai mic aspect fizic pe care credem că majoritatea utilizatorilor medii ar trebui să îl ia în considerare; reducerea mai mult înseamnă regândirea stilului de tastare, ceea ce vă duce în domeniul entuziaștilor.

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”

60%

O tastatură de 60% renunță la tastele de funcție fizice, la grupul de taste săgeată, la tastele de navigare și la blocul numeric, lăsând doar tastele QWERTY de bază și tastele numerice și modificatorii, restul fiind accesibile doar prin unul sau mai multe straturi de funcții. Aceste tastaturi includ, de obicei, un software care vă permite să realocați sau să reprogramați tastele pentru a trimite orice comandă de care aveți nevoie.

Această dispunere este foarte îndrăgită în special de programatori, care petrec ore îndelungate tastând șiruri repetitive de caractere și preferă adesea tastaturi care reduc la minimum necesitatea de a se îndepărta de rândul de pornire pentru a evita leziunile cauzate de stresul repetitiv.

Cum se aleg comutatoarele/ Switch-urile

Deși comutatoarele nu reprezintă întreaga poveste, ele sunt inima experienței tastaturii mecanice. Veți întâlni în mod obișnuit mai multe familii principale de comutatoare, împreună cu unele aberante interesante care și-au făcut loc în tastaturile entuziaștilor

Cherry MX și Cherry MX-compatibile

Cel mai popular și mai utilizat tip de comutator, acestea au fost dezvoltate de Cherry, un furnizor german de componente informatice. Acestea au un design simplu- tastatura apasă pe o tijă în formă de "X" care aduce un set de contacte împreună, trimițând un semnal. Cele mai multe capace de taste de pe piață sunt concepute pentru a se potrivi cu tija în formă de X a comutatoarelor de tip Cherry.

Comutatoare optice

Comutatoarele optice seamănă foarte mult cu cele Cherry MX, folosesc un design similar al carcasei și sunt de obicei compatibile cu aceleași capace de taste, deși au o configurație diferită a pinilor și necesită un PCB diferit, astfel încât nu sunt interschimbabile cu comutatoarele mecanice de tip Cherry.

Comutatoare electro-capacitive

Fabricat de Topre și de câțiva concurenți, acest tip de întrerupător este un fel de hibrid între cele mecanice de tip Cherry și tastaturile cu dom de cauciuc și cu membrană utilizate în mod obișnuit pe tastaturile moderne.

Citește și: Top 3 mouse-uri ergonomice din 2022!

Se dau bani de la stat! 9.000 de lei pentru 5.000 de bucuresteni. Ce trebuie sa faci ca sa iei banii

Citește și: Top 3 TV OLED in 2022! Care este tehnologia de top anul acesta?

Citește și: Top 3 Smartphone sub 300 Euro in 2022! Poate ramai surprins de alegeri

 

 


Nebahat din serialul Totul pentru familia mea, aniversare cu peripeții alături de colegii săi! Iată ce vârstă a împlinit frumoasa actriță Simge Selçuk și ce persoane dragi i-au fost alături la petrecerea-surpriză!

La mulți ani, Simge Selçuk! Iată ce mesaj plin de tandrețe a primit superba actriță din partea colegului ei de platou, Celil Nalçakan, cel care i-a organizat petrecerea-surpriză! „Doar zâmbește, de restul mă ocup eu!”

Cookies