Cum rămâne Oracle cu un pas înaintea investitorilor activiști?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 12 nov 2023, 00:45

Aproape că nu există companii din domeniul CRM și, în general, din domeniul software care să fi avut parte de genul de intervenții ale investitorilor activiști

Sursa: PixaBay

Aproape că nu există companii din domeniul CRM și, în general, din domeniul software care să fi avut parte de genul de intervenții ale investitorilor activiști

Două lucruri mi-au venit în minte în timp ce scriam despre actuala dispută dintre Salesforce și investitorii activiști. În primul rând, în ultimul articol, am observat că investitorii activiști sunt peste tot și că aceștia se interesează de companii și sectoare întregi tot timpul atunci când văd o oportunitate de a face bani. Nimic neobișnuit în acest sens.
Dar, în mod interesant și în al doilea rând, aproape că nu există companii din domeniul CRM și, în general, din domeniul software care să fi avut parte de genul de intervenții ale investitorilor activiști pe care le-am văzut în alte industrii

în ultimii 40 de ani sau cam așa ceva. Patruzeci de ani este o perioadă lungă, o carieră, așa că nu este surprinzător faptul că, dacă există amintiri ale unor zguduieli anterioare, acestea sunt încețoșate.
Impresia mea despre activiști s-a mai temperat de-a lungul deceniilor. Obișnuiam să ne gândim la ei ca la niște vulturi, prădători sau chiar paraziți, dar acum îi văd ca parte a unui ecosistem care funcționează sănătos, precum ciupercile.
Cum se poate așa ceva?

Ciclurile de boom și de criză

Am analizat undele economice K, numite după economistul rus de la începutul secolului XX Nicolai Kondratiev, a cărui sarcină a fost să-i explice capitalismul lui Vladimir Lenin. Lenin l-a tolerat pe acest economist academician deoarece Kondratiev putea explica ciclurile de boom și bust ale capitalismului.
Din nefericire, doctrina comunistă nu vedea decât un singur ciclu, iar practicienii așteptau cu toții inevitabilul faliment al capitalismului, după care comunismul va domni suprem.

Ei încă mai așteptau atunci când a căzut Zidul Berlinului.
Când Lenin a murit, succesorul său, Iosif Stalin, care nu prea avea răbdare cu cei care contestau chiar și puțin ortodoxia comunistă, l-a trimis pe Kondratiev la plutonul de execuție, alături de aproximativ un milion de alți intelectuali.
Kondratiev rămâne relevant, în timp ce comunismul ocupă o poziție proeminentă în cenușa istoriei. Urmașii lui Kondratiev au observat mai târziu că inovațiile se propagă în economia capitalistă în moduri specifice care pot fi reprezentate grafic sub forma unei curbe în S.
În primul rând, apare o invenție sau, mai probabil, un grup de invenții, apoi intervine adoptarea timpurie în care inovația este perfecționată pentru a oferi beneficii specifice societății.
Eu mă gândesc la următoarea fază ca la un boom, deoarece include adoptarea rapidă a inovației de către societate în general. Printre inovațiile din trecut care au urmat această cale se numără căile ferate, automobilele, telefoanele, electricitatea, cablul și chiar cloud computing.
Există mai multe decât putem discuta, cum ar fi mecanizarea agriculturii.
Oricum, fiecare inovație majoră are nevoie de o adopție masivă dacă vrea să devină mainstream și să servească societății. Trebuie să se pună șine, să se întindă cabluri, să se construiască drumuri, benzinării și instalații de reparații (am menționat centrele de date?)- toate acestea au necesitat un capital intensiv și au angajat milioane de oameni- timp de ani de zile în multe cazuri.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Riscuri și recompense

În tot acest timp, adevărații capitaliști, adică cei care furnizează banii pentru construcții, își așteaptă timpul, acceptând creșterea și aprecierea acțiunilor ca răsplată pentru riscurile lor- iar recompensele pot fi substanțiale dacă sprijiniți caii potriviți. Dacă ghicești greșit, poți rămâne falit.
Acum, iată partea interesantă.
La un moment dat, construcțiile sunt finalizate în mare parte, iar o mare parte din costurile de muncă care erau necesare pot fi aruncate în favoarea unui buget mai mic de cercetare și dezvoltare care se concentrează pe extinderea liniei de produse mai degrabă decât pe inovații radicale. În acest moment, banii care erau destinați dezvoltării infrastructurii ajung direct la profit. Investitorii activiști știu acest lucru și caută companii și industrii care fac această schimbare. Acesta este un loc în care pot face mulți bani.
Odată ce se întâmplă acest lucru, este dificil să reaprinzi un boom al infrastructurii, deoarece ne-am obișnuit cu toții cu profiturile. Mai important, unele profituri dispar din cauza erodării marjelor din cauza concurenței acerbe. În sfera publică, este greu să se facă să se facă mari cheltuieli de infrastructură pentru noțiuni similare prost concepute. Infrastructura publică face ca societatea să fie mai productivă și reprezintă un beneficiu. Desigur, dacă sunteți un salariat și nu un capitalist, acest lucru reprezintă o surpriză mare și neplăcută. Știu; mi s-a întâmplat și mie.
Acest articol a pornit de la ideea că în prezent nu există aproape nicio companie din domeniul software care să aibă vreo experiență cu acest fenomen de boom-and-bust. Cele mai multe nu rezistă timp de zeci de ani, nu pot face față vicisitudinilor condițiilor economice schimbătoare și sfârșesc ca divizii ale altor companii sau ies din afaceri.

Citește și: 3 tendințe de personalizare ce vor schimba comerțul electronic în 2023

Citește și: Directorii IT împărtășesc strategii pentru tendințele digitale în 2023

Citește și: Previziuni cibernetice pentru 2023+- Nu va fi usor!

 

 


Eliminare surpriză în Casa iubirii! Momente tensionate s-au derulat în platoul emisiunii, unde trei concurenți au fost propuși spre eliminare! Iată cine a plecat acasă și ce reacții s-au stârni!