Cum poți lucra la SRI. Ce fel de examene trebuie să susții ca să intri acolo și ce la ce salariu să te aștepți

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 23:05

Dacă vreți să lucrați la SRI, trebuie să știți că veți avea de dat mai multe examene. Noi vă spunem care sunt acestea, dar și ce salariu puteți câștiga, dacă vă angajați la Serviciul Român de Informații.

Din ce în ce mai mulți tineri își doresc să-și găsească un post la SRI, dar cei interesați trebuie să știe că este obligatoriu să îndeplinească anumite condiții pentru a reuși acest lucru.

Ce trebuie să faceți, dacă vreți să lucrați la SRI

Serviciul Român de Informații este una dintre autoritățile din țara noastră care se ocupă cu aflarea anumitor informații și valorificarea lor, în scopuri care să vină în sprijinul țării.

Această instituție atrage ca un magnet tinerii care se află la început de carieră și care își doresc să aibă un job important.

Este de reținut însă că nu oricine se poate angaja la SRI. Trebuie îndeplinite anumite condiții generale și după aceea, în funcție de pregătirea profesională, vă puteți găsi un post potrivit pentru dumneavoastră.

Iată care sunt cerințele obligatorii, pentru cei care vor să lucreze în SRI:

  • trebuie să aveti cetăţenie română şi să aveti domiciliul în România
  • este obligatorie o cultură generală amplă şi capacitatea de exprimare corectă în limba română
  • trebuie să aveți o pregătire profesională în domeniul solicitat
  • o stare de sănătate bună
  • trebuie să cunoaşteti foarte bine cel puţin o limbă străină, dacă vreți să fiți încadrat ca ofiţer
  • este obligatorie o conduită civică şi morală corespunzătoare
  • să respectați valorile şi legislaţia naţională
  • să fiți loial faţă de ţară, principiile şi valorile democraţiei şi statului de drept
  • dacă vreți să lucrați ca militar, trebuie să aveți cel mult 45 de ani
  • să nu fiți în curs de cercetare, urmărire sau judecată penală sau să nu fi fost condamnat penal

Dacă îndepliniți aceste criterii, trebuie să vă încadrați și pe partea profesională. Aici aveți mai multe opțiuni. În cazul în care ați terminat liceul, puteți să vă înscrieți la studiile universitare de licenţă ale Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul“.

Dacă ați absolvit deja o facultate și aveți licență, puteți face un master la Academia Naţională de Informaţii. Dacă lucrați deja într-o instituție care face parte din sistemul de apărare, vă puteți transfera la SRI.

Ca să obțineți un job la Serviciul Român de Informații, trebuie să susțineți și anumite probe și examene.

  • interviuri de selecție
  • evaluări psihologice și teste de inteligență
  • examene medicale
  • examen pentru o limbă străină
  • probe fizice (alergare de viteză, alergare de rezistență și tracțiuni la bară pentru băieți/ ridicarea picioarelor din atârnat în echer la fete)
  • examen scris la Limba și literatura română
  • examen scris la istorie

Probele fizice

se trec doar dacă vă încadrați într-un anumit barem, după cum urmează:

Pentru a lua nota 5 la alergare în viteză pe 50 de metri, băieții trebuie să scoată 7,2 secude, iar fetele 8,2 secunde.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Pentru proba de rezistență (1000 de metri la băieți și 800 de metri la fete), băieții trebuie să scoată 3,45 minute, în timp ce fetele minim 3,40 minute.

Pentru a trece ultima probă fizică, băieții sunt obligați să facă cel puțin 9 tracțiuni, în timp ce fetele trebuie să realizeze măcar 9 ridicări de picioare din atârnat.

Ce salariu au angajații la SRI

Dacă vă încadrați în toate criteriile enumerate mai sus, atunci cu siguranță aveți șanse să obțineți postul mult visat. Fiți însă conștienți că a lucra în SRI nu este cel mai simplu job posibil.

Trebuie să vă adaptați cu ușurință la diferite condiții, să fiți rezistenți la stres și să puteți lucra peste program, atunci când este necesar.

În plus, aveți nevoie de atenție distributivă, de o putere mare de concentrare, este obligatoriu să știți să comunicați și să fiți perseverenți, pentru a afla ceea ce vă interesează.

Cei care lucrează la SRI sunt obligați să păstreze secretele de stat și să nu spună nimănui ce activități desfășoară la locul de muncă.

Bineînțeles că un job în această instituție este recompensat pe măsură. Salariile diferă însă în funcție de posturi. Sunt persoane care lucrează ca traducători, ca medici, tehnicieni dentari, asistenți medicali, IT-iști, psihologi, pe lângă ofițerii și militarii angajați la SRI.

Salariile angajaților din această instituție pornesc de la 2.500 de lei, pentru un începător. La salariul de bază se adaugă bani de chirie, dacă angajatul nu are propria casă, asistență medicală gratuită, dar și medicamente gratuite.

Un subofițer câștigă în jur de 4.000 se lei, un ofițer 5.000 de lei, în timp ce angajații cu vechime pot depăși 6.000 de lei. Bineînțeles că salariul crește odată cu înaintarea în grad, dar și odată cu vechimea pe care o are un angajat.

Cei care sunt angajați de peste 20 de ani au un salariu lunar de peste 9.000 de lei. La toate acestea se adaugă și bonusurile pentru orele suplimentare lucrate.

Cel mai mare salariu îl are directorul SRI, care câștigă aproximativ 13.000 de lei pe lună.

 

Taguri: