Un complet de cinci judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis joi menținerea condamnării la 6 ani de închisoare cu executare în cazul „Gala Bute” a fostului ministru al Turismului, Elena Udrea. Ce urmează în continuare pentru Elena Udrea și cum ar putea să scape de închisoare?
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare
Un complet format din 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție a respins joi contestația în anulare formulată de Elena Udrea, menținând condamnarea definitivă la 6 ani de închisoare cu executare a
Completul format din judecătorii Alina Ioana Ilie, Hermina Iancu, Oana Burnel, Dan Andrei Enescu și Anca Alexandrescu a luat decizia cu majoritate de voturi, dar cu o opinie separată formulată de judecătoarea Hermina Iancu.
Judecarea contestației în anulare în cazul „Gala Bute” a fost suspendată după ce trei judecători au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a întreba dacă Decizia CCR 685/2018 poate să nu fie respectată. Răspunsul Curții de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a fost dat în decembrie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că hotărârile Curții Constituționale ale României pot fi ignorate de judecătorii care trebuie să se pronunțe în cauze ce privesc drepturile UE. În
plus, aceștia NU pot fi trași la răspundere dacă nu aplică deciziile Curții Constituționale.Soluțiile definitive pronunțate de Înalta Curte în 5 iunie 2018 în dosarul „Gala Bute”, menținute prin decizia judecătorilor ICCJ sunt:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- Rudel Obreja (ex-presedinte Federatia de Box) – 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită și evaziune fiscală;
- Tudor Breazu (administrator al terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea) – 3 ani de închisoare cu executare;
- Gheorghe Nastasia (fost secretar in Ministerul Turismului) – 4 ani de închisoare cu suspendare;
- Ana-Maria Topoliceanu (fosta sefa a Compania Nationala de Investitii) – 3 ani de închisoare cu suspendare;
- Dragos Botoragă (patron societatea Consmin) – 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare;
- Ștefan Lungu (fost consilier al Elenei Udrea) – 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare;
- Ion Ariton (fost ministru al Economiei) – achitat.
Înainte de pronunțarea sentinței, Elena Udrea a părăsit Romania și a fost prinsă încercând să intre în Grecia
Cu câteva ore înainte de pronunțarea deciziei definitive prin care fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare, Elena Udrea a părăsit România. Fostul ministru al Turismului a fost reţinut în apropierea punctului de control Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile române.
"În urma cooperării dintre structurile specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi autorităţile din Bulgaria, femeia, pe numele căreia este emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, a fost depistată pe teritoriul Bulgariei. În continuare, se desfăşoară activităţi specifice, în vederea predării femeii către autorităţile din România", se arată într-un comunicat al IGPR.
Ce mai poate face Elena Udrea pentru a scăpa de închisoare?
Elena Udrea, care a fost condamnată definitive joi la 6 ani de închisoare cu executare, va rămâne în arest în Bulgaria până pe 14 aprilie. Instanţa a decis ca Udrea să fie extrădată, însă sentinţa nu este definitivă, relatează News.ro. Pe 14 aprilie Curtea Supremă de la Sofia se va pronunța definitiv pe cererea de extrădare a sa în România.
Între timp, avocatul Elenei Udrea a declarat pentru Realitatea că există șanse ca aceasta să scape, definitiv de închisoare în luna mai, atunci când a fost stabilit termenul pentru recurs în casație.
„ Există posibilitatea ca Udrea să fie liberă pe 16 mai, dar există și alte remedii. La această decizie nu există o cale de atac, dar avem alte modalități juridice prin care încercăm să reformăm”, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea.
„Fostul ministru al dezvoltării şi turismului Elena Udrea este reţinută pentru 72 de ore în baza unui mandat de la parchet, timp în care este judecată o cerere către tribunalul din Blagoevrad pentru a obţine arestul preventiv pe termen nelimitat „, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt a procurorului general, Siika Mileva, în cadrul unui briefing, relatează agenţia de ştiri bulgară BTA, citată de Agerpres.
Un tribunal bulgar va decide dacă Elena Udrea trebuie extrădată în România sau dacă ea însăşi poate cere să fie transferată, a mai precizat sursa citată.