Cum îți dai seama dacă ai saturația de oxigen scăzută? Semnele care apar la pacienții infectați cu coronavirus

,
saturatie oxigen scazuta

Semnele care pot să apară în momentul în care saturația de oxigen este scăzută

[Sursa foto: unsplash]

Saturația de oxigen este foarte importantă pentru buna funcționare a organismului, iar atunci când valoarea este scăzută apar mai multe semne. Iată care sunt simptomele cu care se pot confrunta pacienții infectați cu coronavirus.


In articol:

Monitorizarea saturației de oxigen reprezintă un element foarte important în cazul persoanelor infectate

cu noul coronavirus. Mai exact, în momentul în care nivelul saturației de oxigen este scăzut, organismul reacționează, astfel că pot să apară mai multe semne care, evident, nu ar trebui ignorate. Iată cum îți dai seama dacă ai saturația de oxigen scăzută și ce ar trebui să faci într-o astfel de situație.

14 semne care apar în momentul în care saturația de oxigen este scăzută

De fiecare dată când ceva nu este tocmai în regulă, organismul reacționează și trimite tot felul de semnale. La fel se întâmplă și în momentul în care saturația de oxigen din corp este scăzută. Persoanele care se confruntă cu această problemă pot experimenta o serie de simptome neplăcute și care ar trebui investigate de urgență de medic. Iată lista celor 14 semne care apar atunc când saturația de oxigen este scăzută.

 1. Bătăi rapide ale inimii
 2. Stare de agitație
 3. Învinețirea buzelor, feței și extremităților
 4. Mâini și picioare reci
 5. Respirație sacadată însoțită de senzația de sufocare
 6. Tuse puternică și continuă
 7. Stare de somnolență
 8. Dureri de cap
 9. Senzație de leșin
 10. Tulburări de vedere
 11. Pierderea conștienței (în cazurile grave)
 12. Probleme de concentrare și memorie
 13. Confuzie
 14. Dureri în piept

Toate aceste 14 semne

pot să anunțe o scădere a saturației de oxigen. Specialiștii le recomandă persoanelor care manifestă astfel de simptome să se prezinte de urgență la medic, având în vedere că dacă nu este rezolvată la timp, această problemă de sănătate poate fi fatală.

Citeste si: Raed Arafat anunță că valul 4 al pandemiei este mult mai violent, în special pentru medici: „Din păcate, nu putem să nu ne facem treaba”

Scăderea saturației de oxigen, simptom des întâlnit în cazurile de coronavirus

Foarte mulți pacienți diagnosticați cu noul coronavirus s-au confruntat cu probleme respiratorii, iar testele au arătat că, în cazul lor,  saturația de oxigen era mult sub valorile normale. Practic, scăderea saturației de oxigen poate reprezenta un prin simptom al infecției cu coronavirus, motiv pentru care trebuie tratată cu maximă responsabilitate. 

Un procent însemnat dintre pacienții infectați cu coronavirus au avut nevoie de spitalizare ca urmare a scăderii saturației de oxigen, ceea ce înseamnă că orice simptom neplăcut ar trebui ținut sub observație de medic. În cazuri grave, starea de sănătate a pacientului se poate agrava și poate merge până la apariția decesului, în special atunci când staturația de oxigen este foarte scăzută.

Ce trebuie să faci pentru a-ți monitoriza saturația de oxigen?

Nivelul saturației de oxigen poate fi monitorizat cu ajutorul unui aparat care poartă denumirea de pulsoximetru. Astfel de dispozitive se găsesc atât în farmacii, cât și în magazinele care comercializeză aparatură medicală. Acest dispozitiv se prinde de un deget al mâinii și are capacitatea de a măsura nivelul de oxigen din sânge. Pentru a vedea valoarea reală a saturației de oxigen, recomandat este ca aparatul să fie lăsat preț de un minut pentru a se stabiliza.

În cazul în care o persoană nu deține un astfel de aparat, dar vrea să știe dacă saturația de oxigen este în limite normale, atunci trebuie să fie atentă la cele 14 semne care apar atunci când saturația de oxigen este scăzută. 

În situația în care apar mai multe semne, atunci se recomandă de urgență intervenția medicului specialist.

saturatie oxigen scazuta

Saturația de oxigen poate fi măsurată cu un aparat numit pulsoximetru 

[Sursa foto: unsplash]

Care sunt valorile normale ale saturației de oxigen?

Chiar dacă multe persoane ar putea crede că este nevoie ca nivelul saturației de oxigen să fie 100% pentru ca organismul să funcționeze bine, în realitate, valorile normale se încadrează între 95%- 97%. În cazul în care saturația de oxigen este cuprinsă între 91% și 94%, atunci starea de sănătate a pacientului ar trebui monitorizată de medic, iar dacă saturația de oxigen scade sub 90%, în acest caz se impune spitalizarea de urgență. 

Persoanele care prezintă o scădere drastică a saturației de oxigen pot primi măși de oxigen sau pot ajunge să fie ventilate mecanic.

De ce apare o scădere a saturației de oxigen după infectarea cu coronavirus?

Infectarea cu noul coronavirus   poate determina o scădere a saturației de oxigen, mai ales în cazurile moderate sau severe ale infecției. Acesta este motivul pentru care mulți pacienți ajung de urgență la spital, având în vedere că ajung în imposibilitatea de a mai respira.

Practic, scăderea saturației de oxigen apare după infectarea cu noul coronavirus din cauza complicațiilor care apar la nivel pulmonar. Este deja cunoscut fapul că virusul Sars-Cov-2 afectează plămânii și de aici și problemele apărute la nivel respirator. 

saturatie oxigen scazuta

Pacienții cu coronavirus pot avea probleme grave din cauza saturației de oxigen scăzute

[Sursa foto: unsplash]

Citeste si: Cine este tânărul de 26 de ani din județul Dolj care a decedat în urma infectării cu virusul COVID-19. Tânărul era nevaccinat și nu avea alte afecțiuni medicale

 

Citește-ne pe
Citește și:

Capitala este pe muchie de cuțit! Ne apropiem de carantina de noapte cu pași repezi

ALERTĂ DNA a SĂLTAT un consilier din Corpul de Control al Ministerului Dezvoltării: LUASE MITĂ o mașină de lux

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Când începe vaccinarea cu a treia doză? Florin Cîțu a dat undă verde la imunizare

Premierul Florin Cîțu a aprobat măsuri mai dure ca în starea de urgență. Lista completă a restricțiilor care vor intra în vigoare. Magazinele se vor închide la ora 18:00 unde...

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies