Cum a murit Zoia Ceaușescu. Viața tumultoasă a „Prințesei Epocii de Aur”

Author: Cristina Mocanu

Familia Ceușescu

Sursa: MediaFax Foto

În ce mod a murit Zoia Ceaușescu?

Potrivit historia.ro, Zoia Ceaușescu a murit pe 20 noiembrie 2006, în urma unui cancer pulmonar.

Au trecut 16 ani de la moartea Zoiei Ceaușescu

Zoia Ceaușescu a avut o viață complicată și a luat decizii care au nemulțumit-o pe mama sa, Elena Ceaușescu.

A fost fiica fostului președinte al țării, Nicolae Ceaușescu, însă aceasta a ajuns să fie dată de la serviciu și să locuiască la rude, doar din dorința de a-și duce demn existența.

Zoia Ceaușescu s-a născut la 1 martie 1949, iar numele său provine de la eroina Zoia Kosmodemianskaia, dar acesta a fost schimbat în “Zoe”, fără intervenția stării civile.

Citește și: De ce Elena Ceaușescu nu îi agrea pe Alexandru Arșinel și pe Stela Popescu: ”Nu vreau să blestem”

A făcut Liceul nr. 24, actualul Jean Monnet, și Facultatea de Matematică, pe care a absolvit-o în 1971.

A intrat la facultate fără examen deoarece a avut media mare în liceu. Zoia a vrut să studieze regie de teatru sau film, dar mama sa, Elena Ceaușescu s-a împotrivit. A absolvit facultatea cu media 9,75 și a promovat examenul de diploma cu nota 10 și a obținut titlul de doctor în matematică la Universitatea din București cu teza ”On Intertwining Dilations“, a publicat mai multe lucrări, dintre care 22 sunt înregistrate în baza de date a American Mathematical Society.

Zoia Ceaușescu a fost singura fiica a cuplului Ceaușescu

Supranumită și “Prințesa Epocii de Aur”, Zoia a cunoscut multe dezamăgiri de-a lungul vieții și a ajuns chiar în dizgrația mamei sale. Pe vremea când era elevă de liceu, aceasta a trăit o poveste de dragoste cu Petre Roman, cu care urma să se căsătorească, dar Elena Ceaușescu și Walter Roman au intervenit să îi despartă. Zoia și-a găsit refugiul în brațele lui Dan Vincze, un ungur din Cluj. Totuși, după șapte ani de relație i-a fost interzis să se mai vadă cu el. Din această cauză s-a apucat să consume alcool și fugea des de acasă, punându-și părinții pe jar. Au urmat mai multe relații pasagere cu Mihai Matei de la Ziarul Lumea, romancierul Petre Popescu, iar în anul 1980 s-a căsătorit cu inginerul Mircea Opran.

Elena și Nicolae Ceaușescu nu s-au opus acestui mariaj, iar bărbatul a iubit-o pe Zoia până în ultimele sale clipe de viață, deși nu au avut copii.

 Mircea Opran le-a povestit anchetatorilor, după ce a fost reținut la Revoluție, la 16 ianuarie 1990, cum s-a cunoscut cu fiica Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu, în vara anului 1980.

Citește și: Ultimele imagini cu Elena și Nicolae Ceaușescu în viață. Ce s-a întâmplat în ziua în care cei doi soți au fost executați

”La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, când mă aflam în vacanță pe litoral, la Eforie Nord, Zoia era la Neptun cu ocazia unei conferințe internaționale de matematică. A mers la Neptun cu un prieten, Dodu Petrescu, văr cu Zoia. Dodu a sunat-o pe Zoia și a spus că se află la Neptun și a invitat-o la o cafea. Ne-am întâlnit pe terasa restaurantului Internațional în cursul după-amiezii. Din prezentarea făcută nu am aflat și nu știam despre Zoia decât că este verișoara lui Dodu. Abia spre sfârșitul întâlnirii, în cursul serii, mi-am dat seama că este Zoia Ceaușescu”, a declarat acesta.

Ce făcea Ceaușescu de Paște în timp ce românii mergeau pe ascuns la biserică

În timpul Revoluției din 1989, Zoia a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu, și anchetată pentru subminarea economiei naționale, iar ulterior au fost cercetați în stare de libertate.  După Revoluție, Zoia și soțul său au fost evacuați din vila în care locuiau.

Zoia Ceaușescu a dus o existență retrasă, ferindu-se aproape complet de presă.

Aceasta a decedat pe data de 20 noiembrie 2006, în jurul orei 4.00, de cancer la plămâni, care nu se mai putea opera. Ceremonia funerară a fost modestă, Zoia Ceaușescu fiind incinerată la Crematoriul ”Cenușa“.

 


Cookies