Cum a fost Dumitru Prunariu la un pas să rateze călătoria în spațiu: ''Nu se vedea cât sânge aveam sub ea''

,
Dumitru Prunariu și Denise Rifai

Dumitru Prunariu și Denise Rifai

[Sursa foto: Kanal D]

Dumitru Prunariu a fost la un pas să rateze singura călătorie în spațiu a unui român. Călătoria în spațiu a lui Prunariu a avut loc în 1981.


In articol:

Dumitru Prunariu a suferit un accident la deget chiar înainte de călătoria istorică în spațiu.

Prunariu i-a spus colegului său de echipaj, cosmonautul rus Leonid Popov, ce s-a întâmplat, iar acesta i-a spus să tacă din gură fiindcă în caz contrar echipajul de zbor va fi schimbat.

Dacă Prunariu spunea ce s-a întâmplat erau șanse mari de tot ca el și Popov să rateze călătoria în spațiu.

Cum a fost Dumitru Prunariu la un pas să rateze călătoria în spațiu

Prunariu a povestit, la "40 de întrebări cu Denise Rifai", acel episod.

"Nu știu dacă acel lucru care s-a întâmplat a fost trișat. Și acum mai simt furnicături în locul în care am avut acea crestătură.

Când m-am așezat în acel suport, cu o cataramă mi-am crestat degetul.

I-am spus lui Popov și mi-a zis să nu spun nimic că vor schimba echipajul.

N-am spus nimănui, mi-am pus mănușa, nu se vedea cât sânge aveam sub ea. Nu cred că aș fi fost dispus să trișez să ajung în spațiu. Astfel de lucruri nu le-aș considera trișat. Dacă era vorba de pregătire n-aș fi putut să trișez fiindcă de asta depindea viața mea în spațiu.

Dacă aș fi trișat undeva s-ar fi rupt ceva în viața mea", a spus Dumitru Prunariu la "40 de întrebări cu Denise Rifai".

Dumitru Prunariu

Dumitru Prunariu

[Sursa foto: Kanal D]

Cine este Dumitru Prunariu

Dumitru Dorin Prunariu s-a născut pe    este singurul român care a călătorit în spațiu.

Această premieră s-a petrecut pe 14 mai 1981. Prunariu a participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. Este de profesie inginer aeronautic.

A fost, pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), președinte al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), vice-președinte al Comitetului de Relații Internationale al Agenției Spatiale Europene (ESA). În prezent are gradul de general-locotenent în rezervă.

În cadrul misiunii Soiuz 40 Dumitru Prunariu a zburat în spațiu alături de cosmonautul sovietic Leonid Ivanovici Popov.

După misiune Prunariu și Popov au fost decorați de liderul URSS de atunci, Leonid Brejnev, cu Ordinul Erou al URSS (1981).  

În plan personal Dumitru Prunariu este căsătorit de 54 de ani cu Crina Rodica Prunariu, care i-a fost colegă de facultate. Soții Prunariu au doi copii, Radu-Cătălin, născut în 1975 și Ovidiu-Daniel, născut în 1977.

Citeste si: Interviu de colecție! Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiu, vine duminică la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

 

Citește-ne pe

Citește și:

EXCLUSIV Bărbatul cu probleme psihice care şi-a măcelărit familia, în Argeş, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004

Nicoleta izbucnește în lacrimi, după ce Laura, noua concurentă din Casa iubirii a confundat-o cu Natalia, fosta iubită a lui Sorin! „Mă afectează foarte tare”

Avertismentul specialiştilor de la DNSC: Comunitatea de gaming este vizată în ultimul timp de multiple tentative de fraudă online

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Program TV „Mă numesc Zuleyha”. Vezi online episodul 153, subtitrat în limba română Zuleyha, suferință fără margini

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies