Croația, presupusul aliat al Kremlinului, se împotrivește aderării Suediei și Finlandei la NATO: „Să spună americanilor să rezolve asta”

,
Război

Croația, presupusul aliat al Kremlinului, se împotrivește aderării Suediei și Finlandei la NATO: „Să spună americanilor să rezolve asta”

[Sursa foto: Twitter]

Președintele Croației, Zoran Milanovic, a declarat că va face tot posibilul ca aderarea Suediei și Finlandei la NATO în timpul summitului de la Madrid să nu aibă loc. Croația a aderat la NATO încă din anul 2009.


In articol:

Cu toate că a declarat că își va menține opoziția în fața aderării celor două țări la Alianță, nu se știe exact dacă Milanović va fi consultat în această problematică și a declarat, pe deasupra, că nu este sigur că îl poate convinge pe ambasadorul croat în funcţie, Mario Nobilo, potrivit stirilekanald.ro.

Liderul croat a asigurat, însă, că va face tot ce poate pentru a nu lăsa pe nimeni din țara lui să susțină intrarea Finlandei și

Suediei în NATO, precizând că „voi vâna sufletele păcătoase ale fiecărui deputat care votează precum diavolul”.

Președintele Croației a fost acuzat de alierea cu Rusia în timpul războiului cu Ucraina

Război

Președintele Croației a fost acuzat de alierea cu Rusia în timpul războiului cu Ucraina

[Sursa foto: Twitter]

Prim-ministrul Andrej Plenkovic, care deține ponderea executivă în Croația, l-a acuzat pe Milanović că s-a aliniat cu Rusia în plin război împotriva Ucrainei și a precizat că „poziția împotriva extinderii NATO este pro-rusă”  și „este o catastrofă, foarte dăunătoare Croației”.

O variantă care nu este exclusă ar fi ca Parlamentul din Croația, al cărui partid conservator de guvernământ HDZ are doar o mică majoritate, să susțină aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

Citeste si: Klaus Iohannis, primele declarații după întâlnirea cu președintele Germaniei: „ Noi sancțiuni pentru Rusia. Presiunea trebuie să se intensifice”

Singura problemă este dreptul de veto al președintelui croat. Potrivit Constituției Croației, președintele este comandantul suprem al armatei croate și are mereu ceva de adăugat în politica externă. În timp ce prim-ministrul Andrej Plenković reprezintă în mod regulat Croația la summiturile UE, președintele Milanović poate și a reprezentat Croația în astfel de scenarii.

NATO ar intra într-o „aventură foarte periculoasă” dacă începe extinderea spre est

Într-un discurs, președintele croat a declarat că extinderea NATO spre est este o „aventură foarte periculoasă”, lucru cu care populația a fost, în mare parte, de acord.

Luând în calcul faptul că există mai multe țări în zonă care se află într-o „situație teribilă”, precum Bulgaria și România, care nu pot intra în spațiul Schengen, Macedonia de Nord și Albania, care nu pot începe negocierile pentru intrarea în Uniunea Europeană, iar Kosovo nu poate fi recunoscut, președintele croat susține că „nu se poate ca Finlanda să se alăture NATO peste noapte”.

Citeste si: Exploziile din Transnistria ar fi fost, de fapt, atacuri teroriste. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus: „Aceste acte teroriste au scopul de a destabiliza situația din regiune”

De

asemenea, a mai precizat că Zagrebul doar solicită capitalelor Helsinki și Stockholm „să spună americanilor să rezolve asta”.

„Pentru mine, este o chestiune de interes național vital al statului, națiunii și poporului croat ca Bosnia și Herțegovina să fie un stat funcțional”, a declarat Milanovic.

 

Citește-ne pe

Citește și:

Decizie istorică a UE: Maşinile pe benzină şi motorină, interzise. Cum îi va afecta măsura pe români

S-a aflat motivul pentru care Rusia a invadat Ucraina! Vladimir Putin a recunoscut totul

Reacția ONU, după apelul lui Zelenski privind excluderea Rusiei: 'Toate deciziile de acest gen trec prin Consiliul de Securitate'

Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei

Klaus Iohannis, primele declarații după întâlnirea cu președintele Germaniei: „ Noi sancțiuni pentru Rusia. Presiunea trebuie să se intensifice”

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies