Criza energetică UE ia în considerare plafonarea prețului la gaze

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 09 iul 2023, 00:50

Noi propuneri privind plafonarea gazelor!

Sursa: PixaBay

Noi propuneri privind plafonarea gazelor! Ar putea duce la cresteri de consum energetic?

În contextul în care liderii urmează să se întâlnească vineri la Praga, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat noi propuneri privind plafonarea gazelor. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat miercuri liderii UE să își reconsidere poziția politică privind plafonarea prețului la gaze, în încercarea de a limita creșterea vertiginoasă a costurilor energetice, atunci când se vor întâlni vineri, la Praga, în cadrul unui summit special.

Preturi energetice exagerate

Într-o scrisoare adresată liderilor celor 27 de state membre ale blocului comunitar, aceasta a declarat: "Ar trebui să luăm în considerare o limitare a prețurilor în legătură cu TTF într-un mod care să continue să asigure aprovizionarea cu gaze a Europei și a tuturor statelor membre", referindu-se la prețurile gazelor pe mecanismul olandez de transfer de titluri (TTF), un punct de tranzacționare virtual.

Mulți europeni spun că TTF este depășit, deoarece reperul său de referință este determinat exclusiv cu ajutorul calculelor privind aprovizionarea prin conducte, mai degrabă decât cu gazul natural lichefiat (GNL), din ce în ce mai important. Von der Leyen a declarat că plafonul ar da timp blocului să vină cu un reper alternativ pentru stabilirea prețului gazelor.

Nu toti sunt convinsi de plafonare

Unii membri ai UE se tem că plafonarea ar putea duce la creșterea consumului atunci când rezervele sunt scăzute Președintele Comisiei, care s-a adresat miercuri parlamentarilor UE la Strasbourg, în Franța, a declarat că "foaia sa de parcurs" include negocierea unui "coridor" pentru aprovizionarea cu gaze de la parteneri de încredere, precum Norvegia și SUA. De asemenea, propunerea sa invită liderii UE să ia în considerare plafonarea prețurilor la gazul utilizat pentru producerea de energie electrică, o astfel de măsură fiind însoțită de măsuri care să asigure reducerea cererii.

"Suntem pregătiți să discutăm o plafonare a prețului la gazul care este folosit pentru a produce electricitate", a declarat von der Leyen în fața parlamentarilor. "Această plafonare ar fi, de asemenea, un prim pas pe calea unei reforme structurale și a unei reforme globale a pieței noastre de electricitate." Criticii se tem că un plafon ar putea de fapt să încurajeze un consum mai mare, menținând prețurile la un nivel scăzut în mod artificial într-un moment în care rezervele ar putea fi extrem de limitate.
Astfel de temeri au fost exprimate de ministrul norvegian al energiei, Terje Aasland, care a declarat: "Mai degrabă ar înrăutăți situația, deoarece vă puteți aștepta ca o astfel de soluție să contribuie la creșterea consumului și la reducerea livrărilor". Norvegia a înlocuit Rusia ca cel mai mare furnizor de gaze al UE de când Moscova a început invazia în Ucraina vecină, la 24 februarie.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Aprovizionarea cu gaze inca nu e sigura

Von der Leyen a recunoscut că plafonul propus de ea, "implică dezavantaje în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze". În general, Bruxelles-ul a fost deschis la plafonarea gazului rusesc prin conducte, ca o modalitate de a eroda veniturile masive ale Moscovei din energie, dar a fost mai puțin entuziast în ceea ce privește plafonarea prețurilor GNL, de teamă să nu îndepărteze afacerile.

O înțepătură la adresa recentei abordări a Germaniei de a merge de una singură Von der Leyen a părut să critice Germania, care a surprins recent partenerii europeni când a anunțat un pachet național de ajutor în domeniul energiei în valoare de 200 de miliarde de euro (198,8 miliarde de dolari). Ea a declarat că, "pentru a evita o fragmentare serioasă [în UE], avem nevoie de un răspuns european unitar și comun", în caz contrar, a spus ea, vor exista "distorsiuni ale pieței unice". Germania, Danemarca și Țările de Jos s-au opus plafonării gazului, deoarece, potrivit acestora, o astfel de măsură ar putea duce la diminuarea aprovizionării, deoarece furnizorii caută piețe mai profitabile. Cu toate acestea, în prezent, majoritatea țărilor UE sunt în favoarea ideii de plafonare, în contextul în care se apropie iarna, iar Rusia reduce livrările de gaze ca răspuns la sancțiunile europene. Von der Leyen a declarat că, până la sfârșitul anului, Comisia Europeană va prezenta o schiță de reformă structurală a pieței UE a energiei electrice, cu scopul de a crea "un viitor mai decarbonizat".

 

Citeste si: Românii își vor primi banii înapoi pentru facturile la energeie electrică. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia

Citeste si: Guvernul va plafona prețul lemnelor de foc! Măsura vizează peste 3 milioane de gospodării 

Citeste si: Klaus Iohannis, despre reducerea consumului la energie în România: "Nu vrea nimeni să stea lumea în frig"