Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat o nouă schimbare în ceea ce privește vârsta de pensionare. Mai exact o nouă categorie de români ar urma să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani. Despre cine este vorba? Românii care vor ieși la pensie la 65 de ani
Magistrații ar putea ieși la pensie la 65 de ani
Potrivit ministrului Muncii, Florin Manole, vârsta magistraților ar urma să fie modificată.
Acest proiect ar urma să ajungă în Parlament pentru dezbatere și aprobare după ce va fi discutat în cadrul unui grup de lucru format din Ministerul Muncii și Ministerul Justiției.
„Reforma pensiilor speciale, pe care va trebui să o reluăm din cauza unei decizii nefaste a Curţii Constituţionale, va presupune mai multe lucruri. Câteva dintre ele vi le pot spune, pentru că sunt deja clare. Restul se vor clarifica într-un grup de lucru între Ministerul Muncii şi Ministerul Justiției, care nu va avea un termen de lucru foarte îndelungat, de săptămâni. Aici vom avea, de exemplu, o creştere a vârstei de pensionare.
Citește și: CALCUL: Câți bani pierd pensionarii de la 1 august, după scăderea CASS-ului de 10% din banii primiți
Este, o dată, o egalizare şi, pe de altă parte, ceea ce în trecut a reprezentat o țintă graduală, adică vârsta de pensionare crește treptat.
Florin Manole a ținut să anunțe și faptul că noua reformă nu va elimina posibilitatea pensionării anticipate deoarece, conform actualului draft magistraţii ar putea ieși la pensie anticipat înainte de vârsta de pensionare, dar cu anumite penalizări, urmând să primească o pensie mai mică în funcție de indicele de corecție care scade pe măsură ce persoana se apropie de vârsta legală de pensionare.
Ministrul Muncii a explicat „Dacă draftul acesta rămâne şi în formă finală, la fel cum se întâmplă şi la pensiile celelalte, poţi ieși anticipat la pensie înainte de vârstă, cu penalizare. Primești o pensie mai mică, cu un indice de corecție care dispare în fiecare an pe măsură ce te apropii de pragul pe care îl stabilește legea”.
Potrivit Legii nr. 263/2010, Indicele de corecție este un parametru care intră în calculul pensiei privind sistemul unitar de pensii publice, art. 170 și este prevăzut să se aplice tuturor persoanelor înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv data de 1 ianuarie 2011.
Totuși, ministrul a mai spus că în privința vârstei de pensionare a magistraților, nu s-a luat momentan o decizie, proiectul nefiind încă finalizat.
„Avem un indice de înlocuire, cum se numeşte el. Adică în ce măsură veniturile tale salariale sunt înlocuite de veniturile din pensii. Încă o dată, o spun cu reținere, pentru că nu este încă o decizie, dar propunerea este ca rata de înlocuire să scadă de la 80% la 65% din venituri. Încă o dată spun: toate lucrurile acestea sunt sub rezerva faptului că proiectul nu este finalizat.”
Întrebat dacă va exista un exod în magistratură, după mărirea vârstei de pensionare la 65 de ani, Florin Manole a răspuns „Ar trebui să avem dinspre INM (Institutul Naţional al Magistraturii, n.r.) mai mulţi oameni care intră în sistem. Dimensiunea sistemului nu este dată doar de eventualele ieșiri, ci şi de eventualele intrări. Cred că această carieră din magistratură e o carieră atractivă, astăzi. S-ar putea să fie unii care să-şi dorească să iasă din sistem. Vedeți, sunt profesori care îşi doresc să predea până la peste 65 de ani, pentru că vor să-şi continue meseria. Aşadar, cred că şi la magistrați sunt oameni în această categorie, cărora le place meseria lor, vor să-şi facă această meserie şi nu se pensionează nici astăzi, vor să stea mai mult în magistratură”.
Astfel, potrivit declarațiilor oferite de ministrul Muncii, Florin Manole, vârsta de pensionare a magistraților ar putea fi majorată la 65 de ani. Proiectul se află, încă, în lucru și urmează să fie definitivat în următoarele săptămâni.