Consumul de energizante face ravagii în rândul tinerilor! Povestea băiatului de 13 ani care și-a pierdut viața din cauza acestui „trend” periculos

Author: Diana Ghita

Yannis a murit după ce a băut trei energizante

Sursa: Captură YouTube Kanal D

În cadrul ediției din 10 martie a emisiunii „Asta-i România” a fost prezentat cazul unui copil care, săptămâna trecută, a murit după ce a consumat trei energizante.

Duminica trecută, la „Asta-i România”, prezentatorul, Mihai Ghiță, a vorbit despre consumul de energizante în rândul minorilor, care este un obicei extrem de periculos, ce poate genera adevărate tragedii.

Un minor a murit după ce a consumat trei energizante

Deși vânzarea de băuturi energizante minorilor a fost interzisă, prin vot, de către parlamentari, aceasta nu a fost, încă, promulgată de către președintele României.

Astfel, magazinele pot comercializa, în continuare, astfel de produse.

„Dacă șeful nu le scoate, datoria mea este să vând”, le-a spus o vânzătoare reporterilor de la ”Asta-i România”.

Însă, puțini sunt conștienți de faptul că energizantele sunt foarte nocive, mai ales dacă sunt consumate în exces. Dovada constă în dramele prin care trec o mulțime de părinți, atunci când copiii lor ajung să se stingă la vârste foarte fragede din cauza acestui „viciu”.

Citește și: Vânzarea energizantelor către minori va fi interzisă: Ce amenzi riscă vânzătorii care le oferă aceste băuturi persoanelor cu vârsta sub 18 ani

De curând, un băiat de 13 ani, din Maieru, pe nume Yannis, a murit chiar pe terenul de fotbal de la școală, după ce ar fi băut trei energizante, iar în urma lui au rămas niște părinți sfâșiați de durere, care, acum, tot ce le-a mai rămas este amintirea lui.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

„Perioada asta a fost foarte cruntă. Deci numai o mamă sau un părinte poate să știe ce înseamnă, nopți nedormite, gânduri... Slavă Domnului că au făcut ceva cu legea asta, sper să nu se mai întâmple și să nu mai treacă nimeni prin durerea mea. Numai eu știu că, dimineața, singura alinare este poza, să mă uit în ochii lui”,  a

povestit, cu o mare durere în suflet, mama lui Yannis.

Ce reacții activează energizantele în organism

La doar o săptămână după moartea lui Yannis, un alt băiat, în vârstă de 15 ani, din Cluj, a ajuns în stare gravă, la spital. Acesta a fost la un pas de moarte după ce a leșinat la școală din cauza consumului de energizante și aplicării unor plasturi cu nicotină.

Unul dintre lucrurile care duc la astfel de tragedii constă în faptul că efectele nocive asupra sănătății nu sunt trecute pe ambalajele băuturilor energizante. Dacă producătorii ar fi specificat astfel de detalii, poate că tinerii ar fi fost mai precauți.

Citește și: Povestea curajoasă a tatălui-erou: Paul își crește singur cei 5 copii, după ce soția i-a părăsit și a plecat cu un alt bărbat: „Am luptat și vreau să lupt în continuare”

„Practic, avem un cumul de stimulente foarte puternice pe sistemul cardio-circulator, și, mai specific, pe inimă. Acest stimulent, practic, face o accelerare a ritmului cardiac, foarte puternică, care, în unele situații, poate duce la dereglarea lui”,  a explicat Ștefan Busnatu, medic cardiolog, la „Asta-i România”.