Codul Rutier 2023: Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care nu respectă noile reguli

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 08 nov 2023, 01:40

Amenzi de până la 3.000 de lei pentru cei care nu respectă noile reguli de circulație.

Sursa: https://pixabay.com/

Cei care nu respectă Codul Rutier riscă să primească amenzi de până la 3.000 de lei.

Polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi în cazul nepreschimbării permisului sau neradierii vehiculului deținut în termenul legal, de până la 3.000 de lei.

Polițiștii de la înmatriculări vor putea să dea amenzi

Din luna martie, polițiștii din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor vor putea da amenzi în cazul nepreschimbării permisului sau talonului auto ori neradierii vehiculului deținut în termenul legal, dar și pentru deţinerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul

emis în străinătate, potrivit unei ordonanțe oficializate marți. În plus, deținătorii de mașini vor putea primi, până la eliberarea certificatului de înmatriculare o dovadă înlocuitoare cu valabilitatea de o lună.

Cu ajutorul OG 11/2023 vor avea loc mai multe modificări la Codul Rutier, scopul lor fiind armonizarea cadrului legal privind circulația pe drumurile publice. Ordonanța de față se va aplica din 2 martie 2023.

Citește și: Șoferii prinși băuți sau drogați vor risca pușcăria. România pe primul loc în UE în ceea ce privește decesele în accidente rutiere

Ce mai importantă schimbare va fi abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții.

Care sunt motivele pentru care șoferii vor putea fi amendați

Șoferii vor putea fi amendați de către acești polițiști, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pentru:

 

- neîndeplinirea obligației de a solicita autorității competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conținutului celor în vigoare;

- neîndeplinirea obligațiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege;

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

- neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege;

 

deţinerea simultană a două permise de conducere naționale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Amenzile ar urma să fie cuprinse între 580 și 2.900 de lei.

Prin ordonanță se reglementează, în mod expres, la nivelul legislației primare, posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente să elibereze permise de conducere și certificate de înmatriculare pot elibera dovezi înlocuitoare ale acestor documente.

Astfel că, în Codul rutier se va introduce următoarea prevedere: “La cererea proprietarului sau deținătorului mandatat al vehiculului, autoritatea competentă eliberează, pentru situațiile în care se emite un certificat de înmatriculare, o dovadă înlocuitoare a acestuia care atestă înmatricularea vehiculului, valabilă până la emiterea certificatului de înmatriculare, dar nu mai mult de 30 de zile”.

Citește și: Codul Rutier 2023: Cum se sancționează neacordare prioritate pietoni

De asemenea, Codul rutier va stabili clar că, până la eliberarea permisului de conducere, în cazul pierderii, furtului, deteriorării actului sau schimbării numelui titularului acestuia, serviciile publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor pot elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia (valabilă maximum 30 de zile).

Se mai reglementează competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale și este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului.

Sursă: antena3.ro 

 


Mama Robertei, supărată foc pe Sebastian! Cei doi au purtat o discuție intre patru ochi! Iată primele reacții ale concurentului după conversația avută cu mama iubitei sale!