Codul Rutier 2023: Cum se sancționează neacordare prioritate pietoni

Author: Cristina Mocanu

Plafonarea stabilită acum câțiva ani în ceea ce privește valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere din țară, se aplică și în 2023.

Sursa: https://pixabay.com/

Cum puteți fi sancționat atunci când nu acordați prioritate unui pieton?

Care sunt sancțiunile atunci când nu acordați prioritate unui pieton aflat pe trecere?

Cum puteți fi sancționat atunci când nu acordați prioritate pietonilor?

Reținerea sau suspendarea permisului de conducere poate avea loc în mai multe circumstanțe. Există trei categorii de fapte care generează și suspendarea permisului de conducere, însă perioadele în care actul îi este luat șoferului diferă. Ele pot fi de 30, 60 sau 90 de zile. 

Citește și: Constatarea amiabiliă: Te poate scuti de un drum la poliție. Aceasta poate fi completată electronic

Conform Codului Rutier atunci când nu acordați prioritate unui pieton, care vrea să traverseze regulamentar, permisul auto poate să vă fie suspendat pentru 30 de zile.

Care sunt sancțiunile care vor fi aplicate de către polițiști șoferilor care încalcă regulile de circulație în 2023

Plafonarea stabilită acum câțiva ani în ceea ce privește valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere din țară, se aplică și în 2023.

Astfel că, începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei. Teoretic, el trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut valabil într-un an.

Polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor 

Atunci când împrumută mașina, proprietarii autoturismelor vor fi nevoiți să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale.

Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Din 2023 șoferii își pot verifica istoricul amenzilor

Începând cu luna aprilie 2023, persoanele care dețin permise auto vor putea avea acces permanent la istoricul amenzilor rutiere. Ceea ce înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române. Astfel, apare o nouă modalitate de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.

Citește și: Noul Cod Rutier 2023: Noi schimbări intră în vigoare din martie! Amenzi uriașe pentru șoferi

Cele mai frecvente greșeli efectuate de șoferi

Citește și: Suferiti de tensiune mare? Recomandari de ceai pentru scaderea tensiunii

- Nepăstrarea distanței față de mașinile din față

- Nerespectarea regulilor de circulație elementare: neasigurarea, nesemnalizarea, nepurtarea centurii de siguranță.

Depășirea vitezei legale

-Condusul sub influența băuturilor alcoolice

- Folosirea telefonului mobil în timpul deplasării

- Nerespectarea semnificației indicatorului „ocolire”, instalat pe refugiul stațiilor de tramvai

- Pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată

Sancțiunile pe care le pot da polițiștii

Șoferii care depășesc viteza vor primi amendă și trei puncte de penalizare. De asemenea amenzi și trei puncte de penalizare se aplică pentru cei care încalcă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale

Care sunt clasele de sancțiuni

- clasa I: 2/3 puncte-amendă;

- clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;

- clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

- clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;

- clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Cât trebuie să scoți din buzunar dacă traversezi prin loc nepermis. Polițiștii sunt prezenți în intersecții

În cazul în care conducătorul de autovehicul sau tramvai săvârșește, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o fapta care atrage suspendarea, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

Hotărârea de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se comunica titularului de către serviciul politiei rutiere, care îl are în evidenta contravenientul, în termen de 10 zile de la data constatării ultimei contravenții.

Sursă: radioimpuls.ro 

 


Bianca și Laurențiu, de la tachinări la război! Concurentul a dat cărțile pe față și a recunoscut ce anume l-a determinat să se îndepărteze de Bianca, după plecarea lui Alexandru din Casa iubirii! „N-am mai simțit nimic nici din partea ta!”