Amenzi Codul Rutier 2023: Ce amendă primești dacă traversezi pe roșu?

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 31 oct 2023, 02:45

Poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar.

Sursa: https://www.pexels.com/

Care sunt sancțiunile care vor fi aplicate de către polițiști șoferilor care incalcă regulile de circulație în 2023?

Începând de la 1 ianuarie 2023, pe lângă regulile din mai multe domenii, a suferit o serie de modificări și legislația care îi vizează pe conducătorii auto.

Care sunt noile reguli ce îi vizează pe conducătorii auto în 2023

Începând cu 2023, șoferii își vor putea verifica istoricul amenzilor rutiere și cei interesați vor putea deveni șoferi profesioniști mai devreme.

Citește și: Uleiul auto, o componentă care nu trebuie neglijată, pentru drumuri bune- măcar la figurat, dacă nu la propriu!

Amenzile rutiere au rămas plafonate

Plafonarea stabilită acum câțiva ani în ceea ce privește valoarea punctului-amendă, în funcție de care se stabilesc toate amenzile rutiere din țară, se aplică și în 2023.

Astfel că, începând din 2018, an de an, punctul-amendă a fost plafonat de Guvern prin ordonanțe succesive la valoarea de 145 de lei.

Teoretic, el trebuie să reprezinte 10% din salariul minim brut valabil într-un an.

Din 2023 șoferii își pot verifica istoricul amenzilor

Începând cu luna aprilie 2023, persoanele care dețin permise auto vor putea avea acces permanent la istoricul amenzilor rutiere. Ceea ce înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române. Astfel, apare o nouă modalitate de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.

Polițiștii locali vor putea cere proprietarilor de mașini datele șoferilor 

Atunci când împrumută mașina, proprietarii autoturismelor vor fi nevoiți să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum era până anul trecut, ci și a poliției locale. Dacă ignoră solicitările poliției, indiferent dacă vorbim despre cea locală sau cea rutieră, proprietarii de mașini riscă amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Mașinile parcate pe trotuar vor putea fi ridicate

Poliția rutieră poate dispune acum ridicarea mașinilor ce staționează neregulamentar, fără a se ține seama dacă sunt parcate pe carosabil sau pe trotuar. Staționarea este imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată mai mare de cinci minute. Sub această durată, imobilizarea se consideră oprire. Felul în care va decurge ridicarea mașinilor este detaliat în acest articol.

Amiabila va putea fi completată online

Formularul de constatare amiabilă de accident necesar în cazul asigurărilor de răspundere civilă auto poate fi completat acum atât pe hârtie, cât și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila. Șoferii vor fi anunțați prin e-mail când le expiră rovinieta

Șoferii urmează să fie anunțați prin e-mail când le va expira rovinieta. Mesajul va fi transmis doar în cazul rovinietelor cu valabilitate egală sau mai mare de 30 de zile.

Acordul sau refuzul șoferului de a fi notificat în legătură cu data expirării rovinietei, dar și adresa de e-mail unde se trimite notificarea, în cazul în care își dă acordul, sunt furnizate de acesta la cumpărarea unei roviniete.

Din 2023 șoferii își pot verifica istoricul amenzilor

Începând cu luna aprilie 2023, persoanele care dețin permise auto vor putea avea acces permanent la istoricul amenzilor rutiere. Ceea ce înseamnă că vor putea verifica oricând online istoricul sancțiunilor rutiere pe site-ul Inspectoratului General al Poliției Române. Astfel, apare o nouă modalitate de consultare a istoricului sancțiunilor, respectiv obținerea acestor date de la orice structură de poliție rutieră.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cele mai frecvente greșeli efectuate de șoferi

- Nepăstrarea distanței față de mașinile din față

- Nerespectarea regulilor de circulație elementare: neasigurarea, nesemnalizarea, nepurtarea centurii de siguranță

- Depășirea vitezei legale

- Condusul sub influența băuturilor alcoolice

- Folosirea telefonului mobil în timpul deplasării

- Nerespectarea semnificației indicatorului „ocolire”, instalat pe refugiul stațiilor de tramvai

- Pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată

Sancțiunile pe care le pot da polițiștii

Șoferii care depășesc viteza vor primi amendă și trei puncte de penalizare. De asemenea amenzi și trei puncte de penalizare se aplică pentru cei care încalcă regulile privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale

Care sunt clasele de sancțiuni

clasa I: 2/3 puncte-amendă;

clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;

clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;

clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;

clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Citește și: Ce riscă șoferii care nu își curăță mașinile de zăpadă. Polițiștii pot aplica amenzi usturătoare

Care este amenda dacă treci pe roșu

Cei care care trec pe culoarea roșie a semaforului şi sunt surprinși de oamenii legii pot primi o amendă destul de mare de 870 sau 1.160 de lei (clasa a III-a). Aceasta amendă se va aplica pentru depășirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale.

Orice conducător auto care încalcă regulile de circulație de cinci ori pe durata unui an va fi obligat să dea din nou examenul scris pentru a-şi putea recupera permisul de conducere.

Sursă: evz.ro