Codul Penal 2023: A fost inițiat un proiect de lege prin care ultrajul la adresa autorităților va fi pedepsit cu închisoarea

Author: Cristina Mocanu

Lucian Bode

Sursa: https://web.facebook.com/lucianbode.ro

Lucian Bode a depus în Senat, împreună cu premierul Nicolae Ciucă, un proiect de lege prin care cere modificarea Codului Penal.

Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, a anunțat că a depus marți, 7 februarie, la Senat, împreună cu premierul Nicolae Ciucă,

un proiect de lege prin care elimină posibilitatea sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice.

Lucian Bode cere modificarea Codului Penal

Premierul României, Nicolae Ciucă, împreună cu Ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, au depus în Senat un proiect de lege prin care elimină posibilitatea sancțiunii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice. Aceste

infracțiuni ar urma să fie pedepsite cu închisoarea.

Citește și: Șoferii prinși băuți sau drogați vor risca pușcăria. România pe primul loc în UE în ceea ce privește decesele în accidente rutiere

În expunerea de motive, cei doi își motivează propunerea de eliminare a amenzii pentru ultraj prin faptul că această infracțiune, fiind „îndreptata împotriva celor chemați să protejeze victimele, să impună respectarea legii, menținerea unui

climat adecvat de conviețuire ori înfăptuirea justiției”, ea „capătă ecouri în societate, cauzând o timorare a cetățeanului de bună-credință, precum și o diminuare a încrederii acestuia în instituțiile statului, ceea ce se transpune, în final, în limitări ale exercitării diferitelor drepturi și interese cetățenești”.

Lucian Bode a declarat pe pagina sa de Facebook că: „Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal.

Noile modificări incriminează mai ferm infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social și sporesc gradul de protecție și siguranță pentru cetățean. Prin această inițiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul Penal și propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime. Infracțiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte și hărțuirea.  Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărțuirea unui minor”.

Ce modificări aduce proiectul de lege

 

Proiectul aduce următoarele modificări: „după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) și (5), cu următorul cuprins:

„(4) Limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin.

(1) și alin. (2) se majorează cu o treime atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor;

c) fapta este săvârșită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

(5) În cazul faptelor săvârșite în condițiile alin. (4) acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu.” La articolul 194 privind vătămarea corporală, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) și (5), cu următorul cuprins:

„(4) Limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin.

(1) și alin. (2) se majorează cu o treime atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor

c) fapta este săvârșită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.

(5) În cazul faptelor săvârșite în condițiile alin.

Citește și: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani

(4) acțiunea penală poate fi pusă în mișcare și din oficiu.” La articolul 195 privind lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:

„(2) Limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) se majorează cu o treime atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor

c) fapta este săvârșită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.”

La articolul 208 privind hărțuirea, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

„(4) Dacă faptele sunt săvârșite asupra unui minor, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”.

La articolul 371 privind tulburarea ordinii şi liniștii publice se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Fapta persoanei care, în public, prin violențe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin amenințări sau atingeri grave aduse demnității persoanelor, tulbură ordinea și liniștea publică se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârșită de către:

a) două sau mai multe persoane împreună;

Citește și: A fost lansat un nou proiect de lege care îi are în vizor pe crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița

b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.”

La articolul 198 privind încăierarea, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.”

„De asemenea, o parte a intervențiilor vizează extinderea prezumției legitimei apărări de la spațiul privat la cel public. Oamenii au dreptul de a se proteja și dacă sunt ținta unui atac desfășurat în spațiul public, nu doar în propria locuință. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumția de legitimă apărare nu va mai include doar locuința privată, ci și strada”, a spus Lucian Bode.

La articolul 19 privind legitima apărare, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:

”(3) Se prezumă a fi în legitimă apărare, în condițiile alin.

(2), acela care comite fapta pentru a respinge:

România a achiziționat în premieră două nave multirol, de 44 milioane de euro. În ce misiuni vor fi folosite

a) pătrunderea unei persoane într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de aceasta, fără drept, prin violență, viclenie, efracție sau alte asemenea modalități nelegale ori în timpul nopții;

b) atacul săvârșit în public, fără drept, de către o persoană având asupra sa o armă de foc sau cu obiecte, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.”

Sursă: digi24.ro

 


Raed Arafat a fost invitat în emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”, unde a răspuns acuzațiilor primite în legătură cu tragedia de la Colectiv, demontând informațiile care au circulat și spunând, clar și răspicat, că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.