A fost lansat un nou proiect de lege care îi are în vizor pe crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița

Author: Cristina Mocanu

Un nou proiect a fost lansat pe siteul ministerului Agriculturii care îi are în vizor pe crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița.

Sursa: https://www.pexels.com/

Ministerul Agriculturii a lansat un proiect care ar putea veni în sprijinul crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița.

Un nou proiect a fost lansat, pe siteul Ministerului Agriculturii, care îi are în vizor pe crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița.

Un nou proiect pentru crescătorii de porci

Crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa ar putea beneficia în 2023 de un sprijin financiar de un milion de lei, printr-o schemă de ajutor de minimis derulată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituției.

Astfel că, potrivit proiectului: „Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, pentru anul 2023, denumită în continuare schema de ajutor de minimis, derulată prin Programul de susținerea a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa (…).

Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2023, este de 1.000 mii lei şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (…)”.

Citește și: Cum arată bugetul de stat pentru 2023. Cine primește mai mulți bani și ce instituții vor avea scăderi ale alocărilor bugetare

Mai exact,  valoarea ajutorului de minimis este de 1.200

lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap şi menținerii numărului de scroafe cu care s-a înscris în Program cel puțin până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

Ce prevede mai exact proiectul

Conform proiectului: ”Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, astfel cum sunt definite la art. 3, lit.c) și d) care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:

a) producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare;

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta

b) producătorilor agricoli societăți agricole, constituite potrivit prevederilor Legii nr. 36/1991 privind societățile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare;

c) producătorilor agricoli persoane juridice.”

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să dețină exploatații înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să dețină scroafe din rasele Bazna şi /sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în Baza Națională de Date (BND); să dețină registrul exploatației, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a animalelor.

Citește și: Angajații cu o vechime de peste doi ani nu vor mai putea fi plătiți cu minimul pe economie

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă pentru fiecare scroafă.

Potrivit MADR, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023.

Horoscop zilnic vineri, 27 ianuarie 2023. Zodia care primește un sprijin financiar important

În situația în care suma rămasă disponibilă după realizarea verificărilor de la alin. (2) și (3) depășește suma potențial a fi primită corespunzătoare numărului de scroafe înscrise în cererea de înscriere în program, cererea se respinge.

De asemenea, în cazul nerespectării prevederilor art. 4 alin.(2), precum şi în situația atestării de către beneficiari a unor date ori situații nereale pe documentele aferente ajutorului de minimis sau încălcării în orice mod a prevederilor prezentei hotărâri, beneficiarii schemei ajutorului de minimis sunt obligați la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă dobânzi şi penalități de întârziere de la data încasării acestuia, conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Sursă: madr.ro 

 


Cine este Alina, noua concurentă din Casa iubirii, sezonul 2? Tânăra a făcut dezvăluiri uluitoare! „Am acasă un băiețel de 4 ani!” Iată care sunt cei trei concurenți care i-au atras deja atenția!

Alina este noua concurentă care a pășit astăzi în Casa iubirii! Tânăra a mărturisit că a pus deja ochii pe trei dintre băieți! „Am o slăbiciune pentru ochii albaștri” Iată ce detalii neașteptate au ieșit la iveală din trecutul Alinei! 

Cookies