Cine sunt cei care primesc vouchere sociale pentru alimente și mese calde în 2023

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 28 dec 2023, 06:20

Cine sunt cei care primesc vouchere sociale pentru alimente și mese calde în 2023

Sursa: Facebook Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

De-a lungul anului 2023, românii vor primi 6 tranșe de ajutor pentru alimente și mese calde de care vor putea beneficia peste 2,4 milioane de persoane din România.

Cele șase tranșe în valoare de 250 de lei din cadrul voucherelor sociale pe care persoanele vulnerabile din România le primesc de-a lungul anului 2023 sunt destinate pentru achiziționarea alimentelor și a meselor calde.

Citește și: Tichete culturale 2023: Tichetele culturale se vor majora din luna aprilie. Iată care este suma pe care o primesc românii

Cine sunt persoanele care primesc vouchere sociale pentru alimente și mese calde 2023

Pe lista beneficiarilor din luna august al anului trecut erau trecuți peste 2.630.613 de persoane, însă de-a lungul lunilor, numărul beneficiarilor a scăzut, astăzi 2.372.974 de oameni primesc vouchere sociale. Acest ajutor social pentru persoanele vulnerabile este oferit în șase tranșe, fiecare în valoare de 250 de lei pentru ca aceștia să poată achiziționa alimente și mese calde. 

Persoanele ce pot beneficia de acest ajutor trebuie să îndeplinească anumite condiții, mai exact acestea trebuie sa facă parte din cel puțin una dintre categoriile: 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 de lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Citește și: Cine sunt românii care vor beneficia de o nouă categorie de vouchere sociale! Anunțul făcut de Marcel Boloș

Ce impact au aceste vouchere asupra bugetului

Românii ce nu au un venit care să le permită achiziționarea alimentelor, plata factorilor și a altor activități necesare vor putea să beneficieze de un voucher cu ajutorul cărora pot cumpăra mâncare sau mese calde.

Voucherele pentru alimente pe care beneficiarii le primesc se încarcă din două în două luni cu suma de 250 de lei, astfel suma totală primit ca ajutor din partea MIPE este de 1.500 de lei, la sfârșitul anului.

„Sprijinul pentru alimente și mese calde acordat românilor vulnerabili continuă și în 2023, odată cu majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul. Astăzi au fost virate sumele pentru prima tranșă de anul acesta, adică a tranșa a V-a din program, de care vor beneficiază aproape 2,4 milioane de români.

Ne respectăm astfel promisiunea față de oameni, aceea de a avea grijă de nevoile lor imediate.

Pe lângă voucherele sociale pentru alimente, vom continua distribuirea pachetelor cu produse alimentare și în acest an, cu o nouă tranșă în luna aprilie.

De asemenea, românii din medii vulnerabile primesc 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie. Adăugând la acestea sprijinul pentru rechizite și îmbrăcăminte acordat elevilor, trusourile pentru mamă și nou-născut, voucherele pe care le pregătim pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit și pentru achiziționarea de electrocasnice, putem vorbi în 2023 despre un amplu pachet de măsuri

sociale finanțat din fonduri europene – 1,8 miliarde de euro într-un singur an”, a declarat ministrul Marcel Boloș. 

Surse: Facebook Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europeneziarulunirea.ro

 


Tensiunile cresc la ”Insula de 1 milion”. 19 concurenți au rămas în joc, iar rivalitățile ating cote maxime. Iată ce se va întâmpla în ediția de duminică, 19 mai!