Cine își serbează ziua de nume de Sfânta Parascheva? Descoperă cui trebuie să spui „La mulți ani!” pe 14 octombrie

,
nume care se sarbatoresc de sfanta parascheva

Află ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva 

[Sursa foto: Captură YouTube]

De Sfânta Parascheva, pe 14 octombrie, există o mulțime de români care își serbează ziua de nume. Iată ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva și căror persoane trebuie să le spui „La mulți ani!”.


In articol:

Este sărbătoare mare pentru credincioși pe 14 octombrie, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuită Sfânta Parascheva. Iată cine își serbează ziua de nume de Sfânta Parascheva. 

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Parascheva? 

O mulțime de români au primit la botez numele Sfintei Parascheva, ceea ce înseamnă că își serbează ziua de nume pe data de 14 octombrie. Deși aparent doar persoanele care poartă numele Parascheva își serbează onomastica, în realitate, există o mulțime de derivate ale acestui nume sfânt.

Astfel, toți românii care au primit la botez nume ca Parscheva, Paraschiva, Paraschiv, Paraschita, Chiva, Chivuța, Chivu, Vuța, Petcu, Parastita, Parasca își serbează ziua de nume de Sfânta Parascheva. Acest lucru înseamnă că dacă ai printre apropiați persoane care poartă aceste nume sfinte, atunci trebuie să le faci urări pe 14 octombrie.

Care este semnificația numelui Parascheva? 

Pe lângă faptul că este un nume sfânt, amintind de Sfânta Cuvioasă Parascheva, făcătoare de minuni, numele Parascheva are și o altă semnificație. 

Numele Parascheva are origini grecești și vine de la substantivul paraskeue, care în traducere înseamnă „vineri”.

Din acest motiv, Sfânta Parascheva mai este cunoscută și sub denumirea de Sfânta Vineri. Cuvântul paraskeue amintea de ziua de dinaintea Sabatului. Era vorba despre o zi în care se făceau pregătiri de sărbătoare. 

Numele Parascheva este folosit ca nume de botez atât în România, cât și în țări ca Grecia, Serbia, Croația sau Albania.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune către Sfânta Parascheva. Aduce liniște sufletească și toți credincioșii trebuie să o rostească pe 14 octombrie

Sfânta Parascheva, sărbătorită de Biserica Ortodoxă Română pe 14 octombrie 

În fiecare an, credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva pe 14 octombrie. Cu ocazia acestei sărbători, la Iași are loc pelerinajul de Sfânta Parascheva. Timp de o săptămână, credincioși din toate colțurile țării, dar și din străinătate vin să se roage la Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva pentru sănătate, liniște sufletească, armonie în familie. 

Se crede că rugăciunile închinate Sfintei Cuvioase Parascheva au puterea de a face minuni. Din acest motiv, foarte multe persoane care suferă de boli grave sau care se confruntă cu probleme serioase merg în pelerinaj la Sfânta Parascheva pentru a-i cere ajutorul acesteia. 

Citeste si: Ce blestem poartă veșmintele Sfintei Parascheva? Detaliul pe care toți credincioșii trebuie să îl cunoască

 

Citește-ne pe
Citește și:

Când este Sfânta Parascheva? Data la care este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva în 2021

Cutremur în Vrancea

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Ce se dă de pomană de Sfânta Parascheva? Iată ce e bine să împarți pe 14 octombrie

Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva? Tradiții, obiceiuri și superstiții de care să ții cont pe 14 octombrie

Partenerii nostri:

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Cookies